Šišmiši su značajni
36

Međunarodna noć šišmiša obilježena u Zavidovićima, prvom evropskom gradu "Prijatelj šišmiša"

E. M.
Brojnim sadržajima proteklih dana obilježena je Međunarodna noć šišmiša koju su realizovali članovi UG Fojničani Maglaj u partnerstvu sa Centar za krš i sepeloogiju Sarajevo i SNIK Atom Zavidovići.

Obilježavanje Međunarodne noći šišmiša u Zavidovićima je počelo posjetom učenicima Prve i Druge osnovne škole gdje su imali priliku slušati zanimljiva predavanja vodećih stručnjaka iz ove oblasti u regionu kao što je Jasminko Mulaomerović.

U sklopu navedenih aktivnosti učenici su pomagali u postavljanju kućica za šišmiše koje će pružiti sklonište ovoj važnoj vrsti, a što će u konačnici rezultirati manjim brojem štetnih kukaca u školskim dvorištima.

U večernjim satima u parku Kulturno-sportskog centra u Zavidovićima bila je upriličena izložba fotografija i projekcija filmova gdje su posjetitelji imali priliku vidjeti kako izgleda snimanje ultrazvučnih signala šišmiša, a posljednjeg dana upriličena je posjeta Spomeniku prirode Tajan i obilazak speleoloških objekata koji služe kao skloništa šišmišima.

Zbog važnosti ovog događaja za BiH, JP BH POŠTA izdat će žig s motivom ovogodišnje noći šišmiša.

"Posebno veseli što su nam se pridružili brojni mladi, a vjerujemo i budući istraživači i zaštitnici ovih fascinantnih stvorenja. Velika hvala Gradskoj upravi te građankama i građanima Zavidovića, kao i svima koji su svojim sudjelovanjem pomogli da ovogodišnja Međunarodna noć šišmiša bude doista posebna", kazali su iz UG Fojničani Maglaj.

U sklopu ovog događaja Grad Zavidovići potpisali su memorandum kojim izražavaju punu podršku aktivnostima koje organizacije civilnog društva već provode, od istraživanja do zaštite šišmiša, a cilj ovog Memoranduma nije samo očuvati šišmiše na teritoriji Zavidovića, već i promovirati grad kao lidera u zaštiti ove vrste i prirode općenito, kako u Bosni i Hercegovini, tako i širom Europe.