{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Međunarodna konferencija "Svjetski ethos za BiH"

F
15.5.2009. u 08:35
0
3
Međunarodna konferencija "Svjetski ethos za BiH"
0
Međunarodna konferencija "Svjetski ethos za BiH"
Foto: Sarajevo-x.com
U Sarajevu danas završava dvodnevna Međunarodna konferencija na temu "Svjetski ethos za Bosnu i Hercegovinu" koju predvodi profesor Hans Küng.
Küng je stručnjak za teologiju i filozofiju, a predstavnik je Zaklade za globalnu etiku. Prije penzije bio je direktor Instituta za ekumenska istraživanja Univerziteta u Tübingenu, a od 1962. do 1965. bio je službeni teološki savjetnik Drugom vatikanskom saboru, kada ga je imenovao Ivan XXIII.

Vatikan je 1979. povukao dozvolu za crkveno naučavanje dr. Künga zbog suprotstavljanja doktrini o papinskoj nepogrešivosti. Svoja iskustva u teologiji iznio je u brojnim knjigama.

Tema današnje konferencije bit će Kršćansko-muslimanski odnosi na Fakultetu islamskih nauka Sarajevo u okviru koje će govoriti dekan FIN-a Ismet Bušatlić, Hans Küng te profesori Nedžad Grabus, Mato Zovkić, Franjo Topić, Mijo Nikić, Marija Šerić i Marijo Vukoja.

U poslijepodnevnim satima razgovarat će se na temu "Svjetski ethos u Bosni i Hercegovini". U okviru ove teme moderatori su Mato Zovkić i Josip Baotić. Dževad Hodžić, Alen Krisić i Darko Đogo govorit će na temu Važnost i konkretizacija projekta svjetskog ethosa u BiH iz muslimanske, katoličke i općedruštvene perspektive.

U večernjim satima profesor Hans Küng predstvait će tri svoje knjige Svjetski ethos za svjetsku politiku, Svjetski ethos za svjetsko gospodarstvo i Izborena sloboda - Sjećanja. O knjigama će govoriti Hans Küng, Josip Baotić kao izdavač zatim Nerzuk Ćurak, Azra Hadžiahmetović i Željko Ivanković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: