Potočari
0

Međunarodna konferencija o posljedicama presude ICJ-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U organizaciji Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu u Potočarima će danas i sutra biti održana Međunarodna konferencija pod nazivom "Genocid u BiH - posljedice presude Međunarodnog suda pravde".

Direktor Instituta prof. dr. Smail Čekić kazao je da je za sudjelovanje za tu konferenciju prijavljeno 76 sudionika iz BiH i inostranstva, a referati su grupisani i sistematizirani u tri posebne i međusobno povezane tematske cjeline.

Konferencija će se baviti aktuelnim pitanjima savremenih naučnih istraživanja genocida u BiH na kraju XX stoljeća, te tretmanom bitnih aspekata i dimenzija genocida i drugih oblika zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava na teritoriji cijele BiH s posebnim akcentom na Presudu Međunarodnog suda pravde (ICJ) i njene implikacije.

Konferencija će ukazati na ozbiljne historijske, političke, pravne, kulturne, bezbjedonosno-sigurnosne i druge implikacije u BiH i šire Presude Međunarodnog suda pravde u predmetu: BiH protiv Srbije i Crne Gore koja, nažalost, daje vrlo ozbiljnu poruku a to je da slabi i nejaki ne mogu očekivati ista prava i slobode kao veliki i jaki u Evropi i svijetu u XXI stoljeću, rečeno je.

"Ova konferencija održava se na jednom od mjesta zločina genocida, te se od nje, pored ostalog, očekuje da digne glas protiv genocida i uputi poruka koja će bitno utjecati i djelovati na svijest i moral moćnika da bi spasili savremeno čovječanstvo i civilizaciju, očuvali najviše ljudske vrijednosti, ljudska prava i živote i malih, slabih i nemoćnih", kazao je prof. Čekić.

On je izrazio nadu da će konferencija u Potočarima dati odgovore na brojna otvorena pitanja iz oblasti istraživanja zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava koji će se temeljiti na rezultatima relevantnih naučnih istraživanja i otvoriti perspektive efikasnijem otkrivanju, sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.