|

Međunarodna konferencija o migrantskoj krizi u Sarajevu: Kako riješiti gorući problem

Međunarodna konferencija o migrantskoj krizi u Sarajevu: Kako riješiti gorući problem
20
M. A.
14.11.2019. u 10:46
16
komentara
20

dijeljenja
1/10 Foto: D. Ć./Klix.ba
2/10 Mikhail Lobov (Foto: D. Ć./Klix.ba)
3/10 Foto: D. Ć./Klix.ba
4/10 Foto: D. Ć./Klix.ba
5/10 Foto: D. Ć./Klix.ba
6/10 Foto: D. Ć./Klix.ba
7/10 Foto: D. Ć./Klix.ba
8/10 Foto: D. Ć./Klix.ba
9/10 Foto: D. Ć./Klix.ba
10/10 Foto: D. Ć./Klix.ba
Regionalna konferencija o izazovima koje pred nas postavljaju migracije počela je jutros u Sarajevu na kojoj osim učesnika iz BiH i regiona prisustvuju i predstavnici Vijeća Evrope.
Mikhail Lobov, predstavnik Odjela za međunarodnu saradnju za ljudska prava iz Generalne direkcije za ljudska prava i vladavinu prava Vijeća Evrope, koji je jedan od panelista, kazao je da je ovo odlična prilika da se govori o velikom međunarodnom problemu migrantske krize.

"Mi smo danas u Sarajevu na ovoj regionalnoj konferenciji koja se tiče izazova koje pred nas postavljaju migracije. Vijeće Evrope je izradilo pravne standarde u ovom polju koje ćemo razmatrati zajedno s najboljim nacionalnim praksama. Ovdje smo se i okupili, partneri s nacionalnih i internacionalnih nivoa, kako bismo razmijenili iskustva i prakse", istakao je Mikhail Lobov.

On smatra da Vijeće Evrope ima čitavo bogatstvo standarda koji su primjenjivi i na upravljanje u kontekstu migracija. Kaže da je tu osnovni instrument Evropska konvencija za ljudska prava te sudska praksa Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

"Postoje predmeti koje je sud razmatrao, a koji su relevantni za upravljanje procesima ljudskih migracija. Mi bismo iskreno željeli da ti standardi budu usvojeni u zemljama članicama i da tako postignemo upravljanje migracijama koje je u skladu s ljudskim pravima. Primjerice, jedno od osnovnih pitanja je pitanje lišavanja slobode migranata. Vijeće Evrope naporno radi na iznalaženju alternativa pritvaranja, ali se bavimo i problemima ranjivih skupina kao što su djeca", dodao je on.

On je zaključio kako im je misija da ujedinjeni rade na rješavanju zajedničkih problema.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...