Sutra u Sarajevu
0

Međunarodna konferencija o krivičnom djelu otuđenja vozila

FENA
Peta konferencija Bledskog procesa o krivičnom djelu otuđenja vozila bit će održana sutra u Sekretarijatu Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) u Sarajevu.

Konferenciju zajednički organiziraju RCC i Udruženje načelnika policije zemalja jugoistočne Evrope (SEPCA).

Cilj konferencije je unapređenje državnih struktura za borbu protiv krivičnog djela otuđenja vozila, koordinacija aktivnosti u skladu s evropskim standardima, dopuna domaćih zakona, unapređenje prekogranične razmjene informacija, izgradnja i jačanje domaće mreže između državnih vlasti i privatnog sektora.

Ovaj oblik kriminala predstavlja ozbiljnu prijetnju u cijeloj Evropi, s finansijskom štetom koja godišnje doseže milione eura, a evropsko stanovništvo direktno osjeća njegove posljedice kroz povećanje cijena polisa osiguranja.

Kako je najavljeno iz RCC-a, konferenciju će otvoriti norveški ambasador u BiH Jan Braathu, načelnik SEPCA-inog pododbora za suzbijanje organizovanog kriminala Edin Vranj i viši stručnjak RCC-a za pravosuđe i unutrašnje poslove Virgil Ivan Cucu.

Učesnici konferencije su relevantni stručnjaci iz zemalja jugoistočne Evrope, službenici INTERPOL-a, EUROPOL-a, OSCE-a, Kancelarije UN-a za borbu protiv droge i kriminala (UNODC), Savjetodavne grupe tužilaca iz jugoistočne Evrope (SEEPAG), Incijative za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SECI centar) i predstavnici zemalja donatora i osiguravajućih kuća.

Ovaj skup predstavlja izuzetnu priliku da se učesnici međusobno upoznaju o najboljim načinima rada i razgovaraju o državnim akcionim planovima zemalja jugoistočne Evrope i koracima ka unapređenju domaćih i regionalnih propisa i aktivnosti usmjerenih ka borbi protiv krivičnog djela otuđenja vozila.