BiH
0

Međunarodna konferencija mreže balkanskih gradova - BALCINET

FENA
Deveta međunarodna konferencija mreže balkanskih gradova - BALCINET počela je danas u Sarajevu.

"Sarajevo je grad okrenut budućnosti, čvrsto opredijeljen prihvatiti evropske standarde radi poboljšanja kvaliteta života svojih građana. Svoju i budućnost naše države vidimo unutar struktura Evropske unije i NATO-a. Mi želimo da buduću Evropu gradimo zajedno sa svima vama, ali i da damo svoj doprinos postizanju mira u svijetu", kazala je gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac u uvodnom izlaganju na BALCINET-u, informirajući učesnike o historijatu grada Sarajeva, aktuelnoj situaciji u gradu te o vizijama razvoja Sarajeva.

Svoj potencijal prije svega vidimo u mladim ljudima, bh. studentima koji stječu vrhunska znanja na sarajevskim i prestižnim univerzitetima širom Evrope i svijeta, kazala je gradonačelnica Sarajeva.

"Svjesni smo da se nalazimo u vremenu kada je u međunarodnim odnosima sve prisutnija diplomatija gradova koji postaju ključne karike u procesu razvoja svojih država. Zbog toga Grad Sarajevo posebnu pažnju poklanja upravo diplomaciji gradova, regionalnoj sradnji i povezivanju", kazala je Borovac.

Naglasila je da su “građani Sarajeva i gradske vlasti riješeni da učine sve da bi dani, mjeseci i godine što dolaze postali vrijeme sveopćeg urbanog i humanog napretka, vrijeme cvjetanja demokracije i ljudskih prava, vrijeme stalnog rastućeg kvaliteta života i ekološki fabuliranih planova o širenju grada”.

Vassilios Papageorgopoulos, gradonačelnik Soluna, grada domaćina 10. međunarodne konferencije mreže balkanskih gradova, je kazao da je “Sarajevo gostoljubiv i kreativan grad, ukras zapadnog Balkana i mreže BALCINET-a, grad koji čini značajne korake progresa i razvoja”.

“Podrška Evropske unije, s perspektivom njenog širenja kako na zapadnom Balkanu, tako i istočno s budućim pristupom Turske, ali i podrška vlada naših zemalja na diplomatskom, političkom i ekonomskom nivou, čine značajne preduvjete za ostvarivanje naših ciljeva. Postizanje naših ciljeva zavisi uglavnom od naše borbe, o samih naših općina, organa i službi naše mreže. Sjedinjeni možemo donijeti proljeće balkanskim prijestonicama i njihovim stanovnicima”, kazao je gradonačelnik Soluna.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj je pozdravio učesnike Konferencije naglasivši da Balkan treba da bude sinonim mira, prosperiteta, privrednog razvoja i kulturne saradnje.

“Različitost kojom se odlikuje Balkan je prilika za sadržajniju, sveobuhvatniju i kvalitetniju saradnju u svim segmentima društva i način da zajedno konfrontiramo izazove 21. stoljeća. Ovaj skup je još jedna prilika da potvrdimo spremnost za saradnju u svim oblastima i izazovima koji su pred nama a kojima želimo da doprinesemo kvalitetnijem životu naših građana i boljoj saradnji”, kazao je ministar Alkalaj.

“Razvijanje dobrosusjedskih odnosa je oduvijek bio jedan od prioriteta vanjske politike BiH i mi pozdravljamo vaš angažman i doprinos unapređenju saradnje i jačanju dobrih i prijateljskih odnosa naših zemalja. Ovakvi skupovi doprinose boljem razumijevanju saradnji i razvijanju prijateljstva”, kazao je Alkalaj.

Na današnjoj konferenciji bit će govora o pet tema: Prava manjina i imigracijske politike u velikim gradovima, Perspektive EU za narode Balkana i balkanske gradove, Okolišno zagađenje i klimatske promjene, Međubalkanska, međuopćinska saradnja i Balkanski gradovi pristupačni djeci.

Prvu i petu temu je kandidirao Grad Sarajevo, što je i prihvaćeno na Izvršnom komitetu BALCINET-a koji je održan početkom ove godine. Na konferenciji će biti donesena deklaracija i zaključci.

Na konferenciji učestvuje 14 gradova (Krajova, Tirana, Niš, Varna, Atina, Solun, Novi Sad, Ankara, Skoplje, Kumanovo), a iz Bosne i Hercegovine Grad Sarajevo, Grad Mostar, grad Istočno Sarajevo i Banja Luka.

Gosti će imati priliku i da se upoznaju o gradskim projektima, a u njihovu čast bit će organizirana izložba u Galeriji "Novi hram" na kojoj će biti izložene fotografije obnovljenih fasada u Sarajevu na zgradama od kulturno-historijskog značaja. Izložbu organizira Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo. Izložba će biti otvorena od 15. novembra.

BALCINET je međunarodna asocijacija koja udružuje 32 grada iz osam balkanskih država: Grčke, Turske, BiH, Srbije, Albanije, Rumunije, Bugarske i Makedonije. To je asocijacija oformljena 2001., a Sarajevo učestvuje u njenom radu od 2002. godine. Ciljevi ove asocijacije su: unapređenje dobrosusjedskih odnosa putem kulturne, privredne i naučne saradnje, pristupanje EU fondovima zajedničkim projektima, afirmacija lokalnih, ali i zajedničkih vrijednosti te međusobna razmjena iskustava.

Sarajevo su kandidirali članovi BALCINET-a na 7. konferenciji 2006. godine u Ankari. Tada je Sarajevo u konkurenciji još četiriju gradova dobilo ogromnu većinu prilikom glasanja, što je još jedan pokazatelj koliko Sarajevo kao grad dobro kotira u međunarodnim okvirima. Po tom osnovu Sarajevo je grad koji je formalno preuzeo predsjedavanje ovom asocijacijom u 2008.

U četiri godine Grad Sarajevo je bio organizator 10. konferencije Unije glavnih gradova centralne i jugoistočne Evrope, Prve konferencije mladih ove asocijacije, a iduće godine će biti domaćin velike konferencije Asocijacije gradova nosilaca poruka mira.