{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Međunarodna konferencija mreže balkanskih gradova - BALCINET

F
14.11.2008. u 12:00
0
0
Međunarodna konferencija mreže balkanskih gradova - BALCINET
0
Međunarodna konferencija mreže balkanskih gradova - BALCINET
Deveta međunarodna konferencija mreže balkanskih gradova - BALCINET počela je danas u Sarajevu.
"Sarajevo je grad okrenut budućnosti, čvrsto opredijeljen prihvatiti evropske standarde radi poboljšanja kvaliteta života svojih građana. Svoju i budućnost naše države vidimo unutar struktura Evropske unije i NATO-a. Mi želimo da buduću Evropu gradimo zajedno sa svima vama, ali i da damo svoj doprinos postizanju mira u svijetu", kazala je gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac u uvodnom izlaganju na BALCINET-u, informirajući učesnike o historijatu grada Sarajeva, aktuelnoj situaciji u gradu te o vizijama razvoja Sarajeva.

Svoj potencijal prije svega vidimo u mladim ljudima, bh. studentima koji stječu vrhunska znanja na sarajevskim i prestižnim univerzitetima širom Evrope i svijeta, kazala je gradonačelnica Sarajeva.

"Svjesni smo da se nalazimo u vremenu kada je u međunarodnim odnosima sve prisutnija diplomatija gradova koji postaju ključne karike u procesu razvoja svojih država. Zbog toga Grad Sarajevo posebnu pažnju poklanja upravo diplomaciji gradova, regionalnoj sradnji i povezivanju", kazala je Borovac.

Naglasila je da su “građani Sarajeva i gradske vlasti riješeni da učine sve da bi dani, mjeseci i godine što dolaze postali vrijeme sveopćeg urbanog i humanog napretka, vrijeme cvjetanja demokracije i ljudskih prava, vrijeme stalnog rastućeg kvaliteta života i ekološki fabuliranih planova o širenju grada”.

Vassilios Papageorgopoulos, gradonačelnik Soluna, grada domaćina 10. međunarodne konferencije mreže balkanskih gradova, je kazao da je “Sarajevo gostoljubiv i kreativan grad, ukras zapadnog Balkana i mreže BALCINET-a, grad koji čini značajne korake progresa i razvoja”.

“Podrška Evropske unije, s perspektivom njenog širenja kako na zapadnom Balkanu, tako i istočno s budućim pristupom Turske, ali i podrška vlada naših zemalja na diplomatskom, političkom i ekonomskom nivou, čine značajne preduvjete za ostvarivanje naših ciljeva. Postizanje naših ciljeva zavisi uglavnom od naše borbe, o samih naših općina, organa i službi naše mreže. Sjedinjeni možemo donijeti proljeće balkanskim prijestonicama i njihovim stanovnicima”, kazao je gradonačelnik Soluna.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj je pozdravio učesnike Konferencije naglasivši da Balkan treba da bude sinonim mira, prosperiteta, privrednog razvoja i kulturne saradnje.

“Različitost kojom se odlikuje Balkan je prilika za sadržajniju, sveobuhvatniju i kvalitetniju saradnju u svim segmentima društva i način da zajedno konfrontiramo izazove 21. stoljeća. Ovaj skup je još jedna prilika da potvrdimo spremnost za saradnju u svim oblastima i izazovima koji su pred nama a kojima želimo da doprinesemo kvalitetnijem životu naših građana i boljoj saradnji”, kazao je ministar Alkalaj.

“Razvijanje dobrosusjedskih odnosa je oduvijek bio jedan od prioriteta vanjske politike BiH i mi pozdravljamo vaš angažman i doprinos unapređenju saradnje i jačanju dobrih i prijateljskih odnosa naših zemalja. Ovakvi skupovi doprinose boljem razumijevanju saradnji i razvijanju prijateljstva”, kazao je Alkalaj.

Na današnjoj konferenciji bit će govora o pet tema: Prava manjina i imigracijske politike u velikim gradovima, Perspektive EU za narode Balkana i balkanske gradove, Okolišno zagađenje i klimatske promjene, Međubalkanska, međuopćinska saradnja i Balkanski gradovi pristupačni djeci.

Prvu i petu temu je kandidirao Grad Sarajevo, što je i prihvaćeno na Izvršnom komitetu BALCINET-a koji je održan početkom ove godine. Na konferenciji će biti donesena deklaracija i zaključci.

Na konferenciji učestvuje 14 gradova (Krajova, Tirana, Niš, Varna, Atina, Solun, Novi Sad, Ankara, Skoplje, Kumanovo), a iz Bosne i Hercegovine Grad Sarajevo, Grad Mostar, grad Istočno Sarajevo i Banja Luka.

Gosti će imati priliku i da se upoznaju o gradskim projektima, a u njihovu čast bit će organizirana izložba u Galeriji "Novi hram" na kojoj će biti izložene fotografije obnovljenih fasada u Sarajevu na zgradama od kulturno-historijskog značaja. Izložbu organizira Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo. Izložba će biti otvorena od 15. novembra.

BALCINET je međunarodna asocijacija koja udružuje 32 grada iz osam balkanskih država: Grčke, Turske, BiH, Srbije, Albanije, Rumunije, Bugarske i Makedonije. To je asocijacija oformljena 2001., a Sarajevo učestvuje u njenom radu od 2002. godine. Ciljevi ove asocijacije su: unapređenje dobrosusjedskih odnosa putem kulturne, privredne i naučne saradnje, pristupanje EU fondovima zajedničkim projektima, afirmacija lokalnih, ali i zajedničkih vrijednosti te međusobna razmjena iskustava.

Sarajevo su kandidirali članovi BALCINET-a na 7. konferenciji 2006. godine u Ankari. Tada je Sarajevo u konkurenciji još četiriju gradova dobilo ogromnu većinu prilikom glasanja, što je još jedan pokazatelj koliko Sarajevo kao grad dobro kotira u međunarodnim okvirima. Po tom osnovu Sarajevo je grad koji je formalno preuzeo predsjedavanje ovom asocijacijom u 2008.

U četiri godine Grad Sarajevo je bio organizator 10. konferencije Unije glavnih gradova centralne i jugoistočne Evrope, Prve konferencije mladih ove asocijacije, a iduće godine će biti domaćin velike konferencije Asocijacije gradova nosilaca poruka mira.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: