BiH
3

Međunarodna komisija za traženje nestalih: BiH je napravila veliki korak

Piše: G. D.
Međunarodna komisija za traženje nestalih osoba (ICMP) danas je u Banjoj Luci održala javnu prezentaciju izvještaja "Traganje za nestalim licima u BiH od 1996. godine".
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Ovaj izvještaj je prvi takve vrste koji dokumentuje proces traženja i identifikacije nestalih osoba u BiH. Izvještaj daje i preporuke za nastavak traganja i identifikacije nestalih osoba. Također, u izvještaju se mogu pronaći nove naučne metode koje pomažu u procesu traženja nestalih kroz sistematski regionalni pregled", rekao je šef programa za Zapadni Balkan pri Međunarodnoj komisiji za traženje nestalih osoba Matthew Holiday.

On je dodao da je BiH napravila izuzetno krupne korake u procesu traganja za nestalim osobama. Od 31.500 osoba, koje su nakon rata registrovane kao nestale, do sada je, istakao je Holiday, pronađeno više od 23.000 osoba.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Govorim o 14.700 osoba koje su identifikovane putem DNK analize i o 8.000 osoba koje su identifikovane putem tradicionalne, klasične analize. Preostaje nam potraga za još 8.000 nestalih i za to nam je potrebna javna i politička podrška. Zakon o nestalim osobama BiH mora biti implementiran. Centralna evidencija nestalih koja je uspostavljena 2011. godine mora biti verifikovana. A Fond za porodice nestalih mora biti uspostavljen. Proces revizije posmrtnih ostataka širom BiH mora biti nastavljen. Ovaj proces je počeo prije 18 mjeseci i proveden je u Mostaru, Nevesinju i Goraždu", istakao je Holiday.