Blokirano 46.000 KM
13

Međunarodna akcija u Stanarima zbog izrade kompjuterskih virusa, oduzeto 37.000 KM

A. Z.
Foto: MUP RS
Foto: MUP RS
Policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske s partnerskim agencijama za provođenje zakona iz Velike Britanije realizovali su međunarodnu akciju usmjerenu na osobe koje vrše izradu i unošenje kompjuterskih virusa.

Nakon višemjesečne istrage u okviru koje su identifikovane osobe koje su kreirale maliciozne programe te iste distribuirale putem specijalizovanih platformi na internetu, uz saglasnost Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, a po naredbi Osnovnog suda u Doboju, slobode je lišen R. P. iz Stanara.

Sumnjiči se da je izvršio krivično djelo izrade i unošenja kompjuterskih virusa i krivično djelo pranja novca.

Pretresom stambenih i drugih prostorija koje koristi R. P. u Stanarima pronađeno je i oduzeto više komada različitih mobilnih telefona, računara, tablet, više komada prenosnih memorija, SIM kartica različitih telekom operatera iz Evrope i svijeta, uplatnice, isplatnice i evidencije koje se mogu dovesti u vezu s predmetnim krivičnim dijelima, kao i novac u iznosu oko 37.000 KM u raznim apoenima konvertibilnih maraka i eura. Također je izvršeno blokiranje bankovnog računa na kojem se nalazi oko 46.000 KM.

Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni zajedno s osobama s područja istočne Evrope vršio unošenje kompjuterskih virusa oštećenima s područja Velike Britanije, SAD-a i drugih zemalja Zapadne Evrope i svijeta, sa svrhom kreiranja mreže zaraženih računara ("Botnet") nakon čega su kontrolisanom upotrebom mreže zaraženih računara vršili napade (DDoS, Ransomware) u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi.

Nakon izvršene kriminalističke obrade, uz saglasnost postupajućeg tužioca OJT Doboj, osoba lišena slobode je puštena na slobodu, dok će protiv njega nadležnom tužilaštvu biti podnesen izvještaj o izvršenom krivičnom djelu biti proslijeđen.