"Balkan Trigger 2"
5

Međunarodna akcija u BiH i regionu: Oduzeto 320 komada oružja i 19.000 komada municije

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH objavila je danas da je u toku veoma značajne međunarodne operativne akcije kodnog naziva "Balkan Trigger 2", provedene u BiH i regionu od 6. do 8. aprila 2017. godine, oduzeto 320 komada vatrenog oružja 19.000 komada municije i 50 različitih oblika eksplozivnih sredstava.

Kako je kazao pomoćnik direktora Sektora za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Samir Kavazović, akcija je provedena na području BiH, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore. U njoj su učestvovale 23 zemlje Evropske unije i Zapadnog Balkana pod pokroviteljstvom Generalnog sekretarijata Interpola. U njoj je angažovano 7.850 policijskih službenika s ciljem borbe protiv neovlaštenog prometa i trgovine oružjem, kao i drugih oblika organizovanog kriminala, uključujući terorizam i droge.

Interpol koordinisao iz Lyona

Regionalni koordinacioni centri su se nalazili u Skoplju, Minsku i Pragu, a glavni centar bio je u Lyonu, sjedištu Interpola.

Šef odsjeka NCB Interpola Sarajevo Branislav Pavlović kazao je danas novinarima u sjedištu Direkcije da je u toku 48 sati, koliko je akcija trajala, uz 320 komada oduzetog vatrenog oružja, uključujući ručne bacače i automatsko oružje, oduzeto i više od 19.000 komada municije, više od 50 različitih oblika eksplozivnih sredstava te da je pronađena značajna količina opojne droge, prvenstveno marihuane, ali i 350 kg sjemena maka.

Provjereno 170.000 ljudi

Na terenu je izvedeno 470 planskih operacija, provjereno više od 170.000 osoba, više od 40.000 vozila i 2.300 pošiljki u cilju pronalaska predmeta koji potiču iz krivičnih djela.

Što se tiče BiH, u našoj zemlji je pronađeno i oduzeto 16 komada vatrenog oružja, 24 ručne bombe, jedan tromblon, zatim 2.804 komada municije, marihuana i kokain.

"Bitno je naglasiti da su na nivou BiH realizovane ili započete 42 operacije, a rezultati koje je ostvarila BiH su nešto bolji nego u akciji 'Trigger 1'. Posebno moram istaći da su najbolje rezultate i visok stepen profesionalizma iskazali MUP RS, policija Brčko Distrikta, Granična policija, MUP TK i MUP ZDK, kojima je koordinirala Federalna uprava policije", kazao je Pavlović.

Uspješniji nastavak akcije "Balkan Trigger 1"

Ova akcija je nastavak akcije "Balkan Trigger 1" iz aprila prošle godine, a njena ideja potekla je iz centra Interpola Sarajevo u saradnji s Interpolom u regionu.

"Nakon te ideje iskazana je zainteresovanost većeg broja zemalja da se uključe, tako da su u ovoj akciji učestvovale 23 zemlje i postignuti su daleko veći rezultati", dodao je Pavlović.

Kada je riječ o predoperativnoj fazi, posebno je pohvalio kolege iz Brčko distrikta koje su pronašle veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava te otkrio da je u drugim zemljama pronađeno oružje porijeklom iz BiH.

U svim zemljama učesnicama akcije slobode je lišeno 147 osoba, ali je dio njih nakon operativne obrade pušten. U BiH je 9 lišenih slobode, od kojih su neki po međunarodnim potjernicama.