BiH
12

Međunarodna akcija "Opsun 6": Oduzeti prehrambeni artikli vrijednosti 30.000 KM

Klix.ba
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje učestvovali su u međunarodnoj akciji "Opsun 6" sa ciljem zaštite potrošaća od nezakonite proizvedenje i prometovannja hrane i pića.

Provodeći međunarodnu akciju "Opsun 6" koja se odnosila na spriječavanje nezakonitog prometa i proizvodnje hrane i pića, ovlaštene službene osobe UIO iz Regionalnog centra Sarajevo izvršili su više kontrolnih aktivnosti.

Cilj kontrolnih aktivnosti je bila upotreba stečenog znanja, vještina i opreme koje su službenici stekli i dobili putem programa EXBS u spriječavanju i suzbijanju distribucije nezakonito uvezenih ili krivotvorenih prehrambenih artikala.

Tom prilikom samo na područiju RC Sarajevo je otkriveno i privremeno oduzeta veća količina prehrambenih artikala u ukupnoj vrijednosti 30.000 KM.

Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.