Rekordne posjete
30

Međugorje puno hodočasnika, popunjeni kapaciteti za božićne i novogodišnje blagdane

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Međugorje je puno hodočasnika, a svi smještajni kapaciteti za božićne i novogodišnje blagdane odavno su popunjeni i već se danima traži prenoćište više u ovom hercegovačkom središtu vjerskog turizma i mjestu nadaleko poznatom po duhovnoj obnovi.

Predsjednik Udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba u Međugorju Mario Vasilj za naš portal kaže da je popunjenost kapaciteta u Međugorju za božićne i novogodišnje blagdane daleko veće nego ranijih godina, te da je za val gostiju koji pristižu Međugorje kvalitetno i pripremilo.

"Dolaze nam gosti uglavnom iz evropskih zemalja, Italije, Njemačke, Austrije, Poljske,Slovačke, Ukrajine, a popunjenost je za ovu godinu puno bolja nego je bila proteklih godina i jako smo zadovoljni. Pripremili smo se za povećan broj gostiju, postoji veoma atraktivan program u crkvi koji je hodočasnicima interesantan i doslovno se traži prenoćište više, te goste koji traže smještaj već danima preusmjeravamo na okolna mjesta“, kazao je Vasilj za Klix.ba.

Zbog vjerskog program je već danas veliki broj hodočasnika stigao u Međugorje, kako bi se uz duhovnu obnovu posebno pripremili za najradosniji katolički blagdan Božića, pa su se tako ispred ispovjedaonica formirale doslovno kolone vjernika koji su odlučili na ispovijed doći baš u Međugorje.

Veliki broj vjernika očekuje se i tokom sutrašnjeg dana, kao i u večernjim satima, kad će tradicionalno ispred međugorske crkve biti upriličene žive jaslice uz predstavu koja govori o dolasku spasitelja na ovozemaljski svijet i pravim vrijednostima Božića.

Ovaj blagdan za mnoge je poseban u Međugorju, gdje se već tri decenije okupljaju vjernici iz svih krajeva svijeta zbog Gospinih ukazanja, a posebno će biti svečana misa ponoćka, koja slavi rođenje Isusa Krista, koji je prema biblijskoj predaji došao na svijet u liku djeteta, kako bi spasio svijet od grijeha.

Na ovaj blagdan širom svijeta se šalju poruke mira, ljubavi, tolerancije i suživota, te se u duhu svečanosti okupljaju porodice uz bogate trpeze i darivanja.