BiH
24

Međugorje: 34. godišnjica ukazanja u znaku iščekivanja odgovora iz Vatikana

Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Tridesetčetvrta godišnjica Gospinih ukazanja u Međugorju okupila je danas na desetine hiljada vjernika iz cijeloga svijeta i protječe u znaku pitanja hoće li Sveta Stolica ove godine priznati postojanje čuda u ovom poznatom marijanskom središtu.

"Najvažnije je da mi osobno priznamo Međugorje, da se molimo, da postimo i da idemo na misu. I da nas pri tome ta molitva promijeni iznutra. To je pravo priznanje Međugorja, a onda će u službena Crkva službeno prepoznati sve te darove i plodove. Najvažnije da mi životom priznamo Međugorje", kazao je sveštenik Luka koji je došao iz Slavonskog Broda jutros u Međugorje.

Posebno međunarodno povjerenstvo kojega je prije četri godine utemeljila Sveta Stolica kako bi motrila međugorski fenomen, prošle godine je okončalo svoj rad. Njegovo je izvješće predano Kongregaciji za nauk vjere, koje su svoje stajalište proslijediti papi Franji koji će uskoro objaviti sud Svete Stolice o međugorskim ukazanjima.

"Današnji dan je nešto veličanstveno, ja sam svaki dan u Međugorju ali mi je danas posebno drago što je danas ovdje ovoliko ljudi, jer je Međugorje posljednih dana bilo uzdrmano nekim izjavama. Ovo je potvrda da je Međugorje na onom putu u koji se vjeruje. Stoga šta god da Vatikan odluči to neće utjecati na ljude koji ovdje dolaze i pronalaze svoj mir", kazao nam je Ivan Kozina iz Međugorja

Na Gospinom trgu, odnosno na platou ispred međugorske crkve sreli smo i Damjana Šešelja sa otoka Krka koji je doveo grupu hodočasnika na nekoliko dana kako bi doživjeli i osijetili duh Međugorja.

"Vjera u Boga i majku božiju je smisao našeg dolaska kao sve molitve koje se ovdje izreknu", kazao nam je Damjan.

Na 34. godišnjicu Gospinih ukazanja služe se mise na 18 svjetskih jezika, a među brojnim pristiglim vjernicima najbrojniji su hodočasnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, SAD-a, Velik Britanije, Poljske i Belgije.

Također veliki broj vjernika stigao je tradicionalno pješice iz susjednih mjesta u Bosni i Hercegovini, kao i iz nekih pograničnih koji se nalaze u Republici Hrvatskoj.

Fenomen Međugorja datira još od ljeta 1981.godine,kada se prema svjedočanstvu šestero djece u ovom hercegovačkom mjestu ukazala Kraljica mira. Ovo katoličko središte kasnije je doživjelo procvat, te postalo nezaobilazna turistička destinacija sa bogatim vjersko-molitvenim sadržajima za milione hodočasnika iz cijelog svijeta.

Od početka međugorskog fenomena pa sve do danas procjenjuje se da je ovo marijansko središte pohodilo više od 35 miliona hodočasnika iz cijeloga svijeta.