BiH
1

Međudržavni razgovori o nastavku saradnje BiH i Njemačke

FENA
U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine danas su održani međudržavni razgovori o nastavku tehničke, finansijske i razvojne saradnje između Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke.

Na sastanku su razmatrana pitanja unapređenja saradnje dviju zemalja s naglaskom na poboljšanju ekonomske situacije u BiH u smislu održivog razvoja, te projektnim prijedlozima koji se odnose na rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih objekata u sektoru zdravstva, energetike, vodoprivrede, reforme javne uprave, kao i mogućnosti finansiranja projekata od interesa za BiH.

Delegaciju Bosne i Hercegovine na sastanku predvodio je pomoćnik ministra za multilateralne odnose Branimir Mandić, a prisustvovali su mu i predstavnici državnih institucija, entiteta i Vlade Brčko Distrikta BiH.

Delegaciju iz Ministarstva za privrednu saradnju i razvoj SR Njemačke predvodio je Rolf Lerch, u kojoj su bili ambasadorica SR Njemačke u BiH Urlike Maria Knotz, te predstavnici GiZ-a koji su zaduženi za tehničku i predstavnici KfW-a za finansijsku saradnju na projektima u BiH.

Ovaj sastanak u MVP-u BiH bio je u funkciji pripremnih razgovora za potpisivanje dogovorenih projekata na državnom nivou, koji će uslijediti u julu između SR Njemačke i Bosne i Hercegovine, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVPBiH.