Saznaje Klix.ba
208

Među Turcima kojima su bh. vlasti poništile boravišne dozvole je i čuveni profesor Ali Lafcioglu

Klix.ba
Čuvenom profesoru Aliju Lafciogluu, koji već godinama radi u Sarajevu kao profesor matematike u bivšim obrazovnim institucijama Bosna Sema, a danas Richmond Park Služba za poslove sa strancima BiH poništila je pasoš, odnosno boravišnu dozvolu, saznaje Klix.ba.
On je među četvoricom turskih državljana kojima je poništena boravišna dozvola. Nakon žalbe njegovog advokata Ministarstvo sigurnosti BiH je odbilo žalbu te sada predstoji upravni postupak pred Sudom BiH.

Ukoliko i Sud BiH potvrdi tu odluku, Lafcioglu, kao i ostali državljani kojima je poništena dozvola za boravak, morat će napustiti našu zemlju. U praksi Turska je opozvala pasoše za četvoricu državljana, a nove pasoše im ne želi izdati u konzulatu u Sarajevu već u Turskoj. Iako se pretpostavlja da Lafcioglu ima stalni boravak u našoj zemlji, on je opet vezan za njegov matični pasoš, a to je turski.

Lafcioglu je dao veliki doprinos radu s nadarenim učenicima iz BiH iz oblasti matematike, fizike i informatike, a sve je rezultiralo velikim brojem učenika - osvajača medalja na svjetskim olimpijadama.

Bivši predstavnici BiH na svjetskim olimpijadama iz matematike i fizike i osvajači više od trideset međunarodnih medalja, nosioci priznanja Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu, postdoktorski istraživači, doktorski i master studenti na prestižnim svjetskim univerzitetima te asistenti na Univerzitetu u Sarajevu ranije su podržali Lafcioglua u trenutku kada je Grad Sarajevo saopćio da će mu biti dodijeljena Plaketa Grada, ali su naprasno promijenili mišljenje i nagrada mu nikad nije uručena.

Turska tvrdi da su obrazovne institucije Bosna Sema povezane s pokretom Fethullaha Gulena koji je u Turskoj proglašen teroristom i osnivačem terorističke organizacije FETO. S tim u vezi je i poveznica s Lafciogluom i drugim "osumnjičenim" turskim državljanima u BiH.

Špekuliše se da je sve počelo, odnosno da je zahtjev Turske upućen nakon posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Sarajevu u julu ove godine.