Javne zgrade KS
1

Među prvih 15 objekata iz projekta energetske efikasnosti se nalazi zgrada Doma zdravlja Ilidža

N. V.
Dom zdravlja Ilidža
Dom zdravlja Ilidža
Općinski načelnik Nermin Muzur, održao je sastanak sa ministrom Enverom Hadžiahmetovićem na temu implementacije i realizacije projekta "Energijska efikasnost u javnim zgradama Kantona Sarajevo".

S tim u vezi, u sklopu projekta "Energijska efikasnost u javnim zgradama Kantona Sarajevo" među prvih 15 objekata se nalazi zgrada Doma zdravlja Ilidža što ima izuzetan značaj za građanke i građane općine Ilidža. Za objekte u sklopu projekta već je raspisana javna nabavka i očekuje se uskoro okončanje postupka, a time i početak radova.

"Nakon potpunog zastoja u implementaciji projekta u prethodnom periodu, ove godine su otkočeni svi procesi, te su konsultanti intenzivno radili na izradi detaljnih energijskih audita, te izradi i reviziji projektne dokumentacije. Zahvaljujemo se uvaženom Ministru na podršci na ovom izuzetno važnom projektu za našu lokalnu zajednicu. Svakako se Općina Ilidža stavlja na raspolaganje za saradnju u cilju što bolje realizacije navedenog projekta. Zaista je uživanje pokretati konkretno projekte o kojima se priča desetinama godina", istakao je načelnika Muzur.

U skladu sa strateškim opredjeljenjem Kantona Sarajevo utvrđeni su prioritetni kapitalni investicioni projekti u funkciji zaštite okoliša. Prokjekti imaju za cilj povećanje energijske efikasnosti u javnom sektoru Kantona Sarajevo čijom se realizacijom postiže smanjenje negativnih efekata na kvalitet zraka usljed proizvodnje toplotne energije, ali i racionalizacija troškova, ušteda budžetskih sredstava i mogućnost reinvestiranja.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građanja i zaštite okoliša kao implementator projekta provest će mjere energijske efikasnosti na sljedećim objektima:

  1. Dom zdravlja Ilidža,

  2. Prva osnovna škola

  1. Treća osnovna škola.