Times Higher Education
40

Među najboljim evropskim univerzitetima ni ove godine nema nijednog s Balkana

Piše: M. N.
Univerzitet Stanford
Univerzitet Stanford
Na listi najboljih univerziteta na svijetu, koju svake godine objavljuje portal Times Higher Education, ni u 2019. godini nema univerziteta s Balkana.

Univerziteti su posebno analizirani za sva područja nauke pa je tako najbolje rangirana Velika Britanija sa 58 univerziteta na listama, dok je na drugom mjestu Njemačka sa 44 univerziteta.

Za područje zdravstvenih studija Oxford je na prvom mjestu, kao i u oblasti društvenih nauka, u kategoriji životnih nauka prvi je Harvard, za područje fizike, hemije i matematike Princeton, a za psihologiju Stanford.

Univerzitet Stanford je prvi i u oblasti prava, inžinjerstva, informatike i umjetnosti, dok je Institut za tehnologiju Massachusetts prvi u oblasti poslovnih i ekonomskih nauka.

Kada je riječ o nekim posebnim primjerima, Kina je prvi put ušla u prvih 10 na listi za životne nauke i utjecaj na okoliš (Tsinghua Univerzitet i Bejing), a Peking je na 19. mjestu globalne liste (sa 23 univerziteta).

Univerzitet Princeton je drugu godinu zaredom lider na tabeli za fiziku. U analizi univerziteta uzeto je 13 indikatora (oblasti predavanja, istraživanja, citiranja, međunarodni ugled, transfer znanja).

Kompletne liste pronađite ovdje.