Agencija
20

Među blokiranom i oduzetom imovinom u FBiH i BMW X6

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Regionalna konferencija "Najbolji modeli i prakse u području upravljanja oduzetom imovinskom koristi" počela je danas u organizaciji Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom pod motom "Kriminal se ne isplati".

Cilj konferencije je uspostavljanje dobre saradnje s agencijama i tijelima u regionu koja upravljaju imovinom, da se razmijene iskustva, saznanja, uspostavljanje saradnje u predmetima imovine koja bude oduzimana i u drugim državama.

Direktor Agencije Kenan Kapo pojasnio je da postoje dvije vrste oduzimanja imovine, a to su mjere blokade i mjere oduzimanja. Od početka primjene Zakona, više od godinu dana, sudovi su donijeli rješenja o blokiranju i oduzimanju imovine u vrijednosti od 25 miliona KM, a radi se o nepokretnoj imovini, dionicama, motornim vozilima.

Kapo je kazao da je trenutno dosta imovine koja je privremeno oduzeta i postupci u sudovima su u toku, a uloga Agencije je i da očuva vrijednost te imovine, do konačnih odluka sudova. Nakon toga, modaliteti su prodaja, najam, poklon ili uništenje te imovine.

"Imamo trajno oduzete dionice koje vodi Kantonalni sud u Sarajevu i mi smo u fazi prodaje tih dionica, a sredstva koja se dobiju od prodaje bit će u budžetu Federacije", istakao je Kapo.

Također postoji i jedna presuda Kantonalnog suda u Tuzli, radi se o građevinskom materijalu i alatima, i u fazi je preuzimanje te imovine, a u skladištu Agencije je trenutno jedno motorno vozilo BMW X6, koje je privremeno oduzeto po rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu.

Kapo je naveo da po odlukama sudova o oduzimanju ili blokiranju imovine u FBiH se vodi 30 predmeta, a Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu prednjači.

Britanska ambasada u BiH već dvije godine pruža podršku Agenciji, a ambasador Edward Ferguson je kazao da iako je kratak period od početka rada i djelovanja , Agencija ima dobre rezultate, te je izrazio nadu da će nastaviti u tom smjeru.

Viši državni tužilac u Specijalnom tužilaštvu Republike Slovenije Stanislav Pintar je kazao da Slovenija ima dva konfiskacijska sistema, prvi je krivičnopravni, a drugi je civilni. Na krivičnom imaju 180 predmeta u vrijednosti od 360 miliona eura, a na civilnopravnom 20 predmeta, vrijednosti 20 miliona eura.

Naglasio je da je jedini put saradnja na globalnom nivou, bez toga nema ništa.

Predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH Milorad Novković je pojasnio da se Federalni zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom sastoji iz tri dijela a to je, oduzimanje protuzakonito stečene imovine, za što su nadležni sudovi, potom izvršenje, te upravljanje privremeno ili trajno oduzetom imovinom.

"Vrhovni sud ne utiče na trajanje postupka, jer je to žalbeni sud, a predmet može trajati onoliko koliko je potrebno, a to bude otprilike dva ili tri mjeseca. Sudovi su obučeni da procesuiraju i vode ove postupke na dosta kvalitetan i efikasan način", rekao je Novković.

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom je nadležna za upravljanje privremeno i trajno oduzetom imovinom u krivičnim postupcima, za provođenje stručnih analiza i za edukaciju i obuku državnih službenika nosilaca pravosudnih funkcija u FBiH.

Od nove godine ova institucija će u punom kapacitetu primjenjivati sve tri nadležnosti, u smislu kada dobiju rješenje sudova o oduzimanju imovine, a u posljednje vrijeme preuzela je imovinu na upravljanje i stara se o njoj u skladu sa zakonskim procedurama

Na dvodnevnoj konferenciji, kojoj prisustvuju predstavnici relevantnih institucija iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore, predstavnici pravosudnih institucija, policijskih organa i organa uprave u FBiH, bit će razmijenjena iskustva i najboljih kojima se na što efikasniji način postižu rezultati, a naročito kada se radi o upravljanju oduzetom imovinom, bilo privremeno ili pak trajno.