BiH
0

Mediji u regionu još više funkcioniraju u "koordinacionom sistemu raspada Jugoslavije"

FENA
Projekt monitoringa medija u državama "dejtonskog trougla" pokazao je da mediji u regionu još više funkcioniraju u "koordinacionom sistemu raspada Jugoslavije", nego što funkcioniraju u sistemu zajedničkog puta ka Evropi, izjavio je danas u Sarajevu predstavnik Foruma demokratske alternative Zlatko Dizdarević.

Monitoring medija, koji je uz finansijsku pomoć norveške vlade provela Igmanska inicijativa, također je pokazao da novine uglavnom pišu na jednoj matrici koja važi za pisanje na "domaćem terenu".

  • To je ono što je senzacionalno, što je žutilo. Malo je uopće u novinarsku ozbiljnih studioznih i analitičkih tekstova, pogotovo o drugima, kazao je Dizdarević.

Isti mediji koji su i u ranijim periodima pokazivali malo više interesiranja za susjede to rade i danas. To su Novi list i Feral u Hrvatskoj, Oslobođenje u BiH, te Danas iz Beograda.

  • Ono što je zaključak cijele ove priče jeste da još nedovoljno razumijevamo činjenicu da je evropski put ono što tangira region u cjelini, a ne samo pojedinačne države, te da se malo razumijeva činjenica da su problemi sve više zajednički i multilateralni. A mediji će morati razmisliti o toj činjenici i prilagođavati se tim saznanjima, rekao je Dizdarević.