Hamza Ražnatović
0

'Mediji i policija su ispolitizirali cijeli slučaj'

Sarajevo-x.com
Sarajevski muzičar, zastupnik u skupštini Kantona Sarajevo i bivši borac Armije BiH, Hamza Ražnatović poslao je otvoreno pismo redakciji portala Sarajevo-x.com u kojem negira sve navode policije o napadu na policijske službenike zbog pogrešnog parkiranja koji je prije nekoliko dana bila glavna tema bh. medija. Pismo prenosimo u popunosti:

'U skladu sa zakonskim propisima koji se dotiču medija, a u interesu pravovremenog i sveobuhvatnog informisanja javnosti (po principu, neka se čuje i druga strana), dostavljam Vam svoje viđenje nemilog događaja koji se desio 29.12.2008. godine u Sarajevu, sa prijedlogom da ga objavite u prvom narednom izdanju.

Slučaj sa prekršajem u saobraćaju, počinjen od strane Hamze Ražnatovića koji se ogleda u pogrešnom zaustavljanju i zadržavanju vozila na mjestu gdje je to zabranjeno, kojim činjenjem usput rečeno nije proizvedena nikakva posljedica, medijski je zasjenio sva aktuelna dešavanja u gradu i državi.

Sve to što se desilo, a mediji opširno objavili, u najgorem zaslužuje minimalnu prekršajnu kaznu ili dobronamjerno upozorenje od strane nadležnih, ali u mom slučaju to je trebalo kriminalizirati, a po potrebi i ispolitizirati. Hamza Ražnatović nije anonimac, a ni običan „zalogaj" lovcima na afere sa stalnom potrebom da svoju neučinkovitost u aktivnostima na razotkrivanju aktuelnog kriminala pokrivaju združenom akcijom (saobraćajne i specijalne policije) protiv „opasnih" počinitelja pogrešnog zaustavljanja i parkiranja.

U vezi s tim potrebno je prethodno pojasniti da grad Sarajevo nema ni minimum neophodnog prostora za parkiranje, tako se ustalila praksa da policija u nekim slučajevima prema prekršiteljima ima jednu dozu tolerancije, pogotovo u vrijeme vjerskih i državnih praznika. Mene ta pogodnost ne sljeduje, jer sam najpogodniji za „ispunjenje norme". Nije nebitno napomenuti da je u isto vrijeme i na istom mjestu pored mene bilo zaustavljeno i parkirano još najmanje desetak vozača-prestupnika, ali policiji niti jedan nije bio interesantan kao moja malenkost. Ne kažem da sam u daljem toku događanja bio potpuno nevinašce, ali ni blizu onoga kako su me opisali u policijskom izvještaju.

Hamza Ražnatović bivši borac Armije BiH, dobitnik ratnih priznanja, osoba koja je prošla kroz najveći pakao rata u kojem je i ranjen, jedan je od zaslužnijih za odbranu grada i države, logično je da mu nije preostalo toliko živaca da mirno podnosi bahatost, vrijeđanje i poniženja koja mu u prisustvu supruge i majke dvoje malodobne djece, priređuju organi represije zbog prekršaja pogrešnog parkiranja. Svaka ružna akcija ima za posljedicu i sličnu reakciju.

I na kraju da zaključim, možda bih bolje prošao da nemam ovakvu ratnu prošlost i sadašnjost u poziciji buntovnog zastupnika u skupštini KS. Možda da sam jedan od onih bogatih čaršijskih ugostitelja, tada bih zasigurno imao privilegiju da nesmetano parkiram automobil čak i ispred Sebilja u srcu Baščaršije. Ako lažem, neka mi se sudi', stoji u pismu Hamze Ražnatovića.