BiH
0

Mediji: BiH nezadovoljna zbog povlastica EU za Srbiju

Sarajevo-x.com
Dvostruki standardi Evropske unije prema Srbiji stvaraju frustraciju i povećavaju nepovjerenje Bosne i Hercegovine. Davanje olakšica EU Srbiji ukoliko njeni građani izaberu kandidata Borisa Tadića za predsjednika, mogli bi potkopati potporu EU za prijeko potrebne reforme u našoj državi.

Evropska unija već nekoliko sedmica apelira na građane Srbije da glasaju za kandidata Borisa Tadića na predsjedničkim izborima koji će se održati ove nedjelje, "a za uzvrat" im nudi politički pakt sa bezviznim režimom, edukacijskim promjenama i slobodnom trgovinom, izvještava danas TVNZ.

Ovaj potez Evropske unije ima za cilj pomoći Tadiću da pobijedi proruski orijentisanog, radikala kandidata Tomislava Nikolića te barem donekle omogućiti pregovore sa Srbijom u vezi s proglašavanjem nezavisnosti Kosova.

Dnevni avaz je, komentarišući ovu temu, rekao da srpski proevropski političari koriste srpske radikale kao "babroge" kako bi zadobili naklonost Zapada, ali ne čine ništa sami kako bi postigli svoje ciljeve.

"Koja je razlika između radikala Nikolića i demokrata Tadića koja je ponukala Evrospku uniju da darežljivo nagradi Srbiju? Evropa je svoju darežljivu ponudu dala jer se boji Nikolića pa se čini da je radikalizam donio najviše investicija, beneficija i stimulacija u Srbiju", piše Dnevni avaz.

Diplomati su ponudu Evropske unije opisali kao "dvije trećine SAA", odnosno prvog dijela puta prema potpunom članstvu u Evropskoj uniji. Rezultat ovakvih poteza jeste nezadovoljstvo naše države koja također treba potpisati Sporazum o stabilizaciji, ali tek nakon što ispuni određene uslove. Srbija će pak dobiti beneficije i gotovo samo potpisivanje SAA iako nije učinila najvažniju stavku koja ih je uslovljavala - izručivanje optuženih za ratne zločine.

ACIPS se također oglasio povodm ovakvih poteza EU rekavši da Srbija, koja je bila podstrekač proteklog rata na području Bosne i Hercegovine, nije pokazala ništa više zrelosti ili demokratskog progresa od naše zemlje.

"Evropska unija šalje negativnu poruku BiH i još jednom joj 'pokazuje' da je inferiorna. Oslobađanje građana Srbije viznog režima je uvreda za građane BiH", saopćeno je iz ACIPS-a.