U izolaciji 51 osoba
21

Medicinski radnici u Goraždu dobili 1.000 testova na koronavirus

E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Zavodu za javno zdravstvo BPK Goražde isporučeno je 1000 testova za detekciju infekcije izazvane koronavirusom, koje je obezbjedila Vlada FBiH, u cilju suzbijanja i širenja koronavirusa.

Prema riječima epidemiolaga dr. Medine Bičo, Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde za sada raspolaže dovoljnom količinom testova, dok je epidemiološka situacija zadovoljavajuća. Do sada je ukupno testirano 173 osobe, i od tog broja pet osoba je pozitivno na koronavirus. Prema podacima u izolaciji je trenutno 51 osoba dok je za 172 osobe prošao krizni period od 14 dana i te osobe su izašle iz izolacije, a više njih je i testirano.

"Jučer smo imali pet novih testiranja, imali smo i retestiranje za jednu pacijenticu kod koje je ranije nalaz bio pozitivan, a sada je negativan. Testiranje te osobe će biti ponovoljeno za 48 sati kada ćemo imati podatak da li je ta osoba i dalje negativna. Klaster "Ginex" uspjeli smo lokalizovati, ali međutim uvijek postoji opasnost od novog žarišta, i stoga je jako neophodno da se pridržavamo svih naredbi i mjera koje su nam izdate od nadležnih institucija", kazala je Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

U cilju zaštite građana, Vlada BPK Goražde i resorno ministarstvo, u stalnom su nastojanju da obezbjede potrebnu medicinsku i zaštitnu opremu za potrebe zdravstvenih ustanova na području BPK Goražde, kako bi adekvatno odgovorile na njihove potrebe.

"Kantonalnoj bolnici Goražde, BH Telecom je uplatio sredstva u iznosu od 200.000KM za nabavku neophodne medicinske opreme i zaštitnih sredstava, te sanitetskog vozila i raspiratora.Takođe, svake sedmice se vrši i isporuka zaštitne opreme koju je obezbjedila Vlada BPK Goražde uz podršku UNDP-a", kaže Eniz Halilović, ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde.