Postignut dogovor
59

Medicinski fakultet u Sarajevu od sutra nastavlja s nastavom, ali studenti ne odustaju od protesta

A. P.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na današnjoj vanrednoj sjednici Naučno-nastavnog vijeća Medicinskog fakulteta u Sarajevu donesena odluka o nastavku održavanja nastave za studente medicinske grupacije.

Ovo se odnosi na studente Stomatološkog, Farmaceutskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija koji proteklih oko mjesec dana nisu imali nastavu.

"U želji da se što prije izađe iz ove situacije i omogući nastavni proces, pozivali smo na sastanke i nudili rješenja, i ovom prilikom obavještavamo studente da je uz uzajamne napore Medicinskog fakulteta i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, postignut dogovor o nastavku održavanja nastave, i koji je Vijeće na današnjoj sjednici potvrdilo ovom odlukom", naveli su u obavještenju Medicinskog fakulteta.

Odluka je, kako ističu, uslijedila nakon sastanka sa ministricom Zinetom Bogunić.

Na tom sastanku je, između ostalog, odlučeno da akademsko osoblje Medicinskog fakulteta koje izvodi nastavu iz tzv. pretkliničkih nastavnih predmeta nastavi realizaciju nastavnog procesa u zimskom semestru 2019./2020. godine za studente Stomatološkog fakulteta sa klinikama, Fakulteta zdravstvenih studija i Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Zatim je dogovoreno da Klinički centar Univerziteta u Sarajevu omogući izvođenje nastave za fakultete grupacije medicinskih nauka uz obavezu da se u narednih 15 dana zaključi ugovor između Univerziteta u Sarajevu i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kojim se će na cjelovit način urediti sva međusobna prava i obaveze, a čije zaključivanje predstavlja zakonsku obavezu. Ukoliko ugovor ne bude potpisan u roku od 15 dana, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu zadržava pravo da obustavi izvođenje nastave.

Na tom sastanku je dogovoreno i da se u saradnji sa Stomatološkim fakultetom sa klinikama, Fakultetom zdravstvenih studija i Farmaceutskim fakultetom sačini plan nadoknade nerealizovane odnosno propuštene nastave, da se izradi cjelovit i precizan pregled nastavnog opterećenja akademskog osoblja Medicinskog fakulteta koje obuhvata nastavno opterećenje na Medicinskom fakultetu i nastavno opterećenje koje je rezultat angažmana u nastavnom procesu za potrebe Stomatološkog fakultet sa klinikama, Fakultet zdravstvenih studija i Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Između ostalog je dogovoreno i da se plaćanje dodatnog angažmana akademskog osoblja Medicinskog fakulteta za potrebe izvođenja nastave na naprijed pomenuta tri fakulteta vrši kroz obračun i isplatu dodatka na platu, kao i da Ministarstvo preuzima obavezu da finansijska sredstva za isplatu dodatka na platu po osnovu rada preko nastavne norme iz prethodne tačke osigura u okviru rebalansa Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu ili u okviru Budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu.

Dan prije ovog dogovora studenti Farmaceutskog, Stomatološkog i Fakulteta zdravstvenih studija za srijedu u 11:55 sati najavili su mirnu protestnu šetnju od zgrade Rektorata Univerziteta u Sarajevu do Medicinskog fakulteta ističući zahtjev za poštivanjem njihovih osnovnih ljudskih prava.

Iako je glavni zahtjev, a to je ponovna uspostava nastave, ispunjen, ipak ne planiraju odustati od zakazanih protesta.

"S obzirom da je najavljena protestna šetnja za sutrašnji dan, izražavamo žaljenje zbog činjenice da su studentski predstavnici izmanipulirani i iskorišteni od strane njihovih dekana na ovaj način, da kao organizatori protesta ponesu breme krivice zbog nedostatka volje i razumijevanja rukovodilaca njihovih fakulteta da postignu dogovor sa Medicinskim fakultetom u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima", poručili su iz Medicinskog fakulteta uvjereni da se radi o šetnji koja očigledno ima za cilj prebacivanje krivice na Medicinski fakultet. Poručili su da bi se u suprotnom i oni pridružili protestu, pa upućuju studente da odgovornost traže na svojim fakultetima i u rektoratu Univerziteta, jer se "rukovodeće osobe ovih institucija nisu interesovale za proaktivno djelovanje u pogledu nastavka realizacije nastavnog procesa, što su više puta pokazali svojim stavovima, ali i nedolascima na dogovorene sastanke".

"Već smo u svojim javnim nastupima objasnili suštinu ovih problema, i posebno situacije u kojoj se od Medicinskog fakulteta traži da, pored svojih 1.300, obrazuje još toliko studenata drugih fakulteta, bez ikakve naknade za troškove i rad. U praksi, modus rada koji su tražili drugi fakulteti uz podršku rukovodstva Univerziteta, bi Medicinski fakultet, nosioca matičnih oblasti, brzo odveo u propast. Medicinski fakultet podržava svaki vid borbe studenata za ostvarivanje njihovih prava, ali podsjeća da i studenti i profesori Medicinskog fakulteta imaju svoja prava, koja su im već dugo uskraćena, i da se samo zajedničkom borbom mogu riješiti problemi visokog obrazovanja", naveli su u današnjem saopćenju za javnost.

Nastava za sve studente na svim studijskim godinama na predmetima za koje je matičan Medicinski fakultet počinje u srijedu 4. 12. 2019. godine. Nadoknade propuštene nastave će početi od ponedjeljka, 9.12.2019. godine.