U toku pandemije
3.1k

Medicinske sestre u Sarajevu nakon povećanja plaća ljekarima: Diskriminirane smo

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Komora medicinskih sestara - tehničara KS saopćila je da u 2020. godini, koju WHO proglašava godinom medicinskih sestara i babica zbog pandemije koronavirusa, kantonalne zdravstvene ustanove nagrađuju jedne, a zanemaruju i diskriminiraju rad drugih.

Sukladno Članu 37. Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti medicine i stomatologije na teritoriju Kantona Sarajevo sve zdravstvene ustanove donijele su odluku kojom je odobrena isplata razlika plaća ljekarima i stomatolozima za mjesec novembar 2019. te januar i februar 2020. godine u odnosu na dosadašnje koeficijente.

Medicinske sestre - tehničari navode da se u vremenu kada se zdravstveni sistem suočava sa izazovima pandemije koronavirusa dovodi do podjele među zdravstvenim radnicima na one koji su značajni i one koji nisu, upozorivši da se u trenutnim procesima i uloge rada mogu okrenuti u tom smjeru.

"Dosadašnja zdravstvena politika u Kantonu Sarajevo nije bila blagonaklona prema najbrojnijoj profesiji u zdravstvu i glas profesionalaca u sestrinstvu se kontinuirano zanemarivao. Profesija je diskreditovana, posebno u donošenju reformskih planova u zdravstvu... Uložit ćemo napore da promijenimo način dosadašnje prakse", stoji u saopćenju.