Humanost u pandemiji
1.4k

Medicinska sestra u Goraždu odmor provodi radeći s pacijentima u Domu za stara i iznemogla lica

E. A.
Mersiha Peckikoza
Mersiha Peckikoza
U trenutku kad se u goraždanskom Domu za stara i iznemogla lica suočavaju s teškom situacijom zbog porasta broja oboljelih od koronavirusa, među kojima su i uposlenici ove ustanove, ohrabrujući je primjer medicinske sestre Mersihe Pecikoze iz Kantonalne bolnice Goražde.

Mersiha je odlučila svoj godišnji odmor provesti volontirajući u domu, pomažući tako starim i bolesnim osobama od kojih je čak polovina korisnika pozitivna na koronavirus.

Hrabra medicinska sestra nije se štedjela od početka pandemije, sve vrijeme je "na prvoj borbenoj liniji" i u direktnom kontaktu s pacijentima oboljelim od koronavirusa, jer je raspoređena na prijemno – trijažni odjel Kantonalne bolnice, gdje su se javljali svi pacijenti sa simptomima koronavirusa. I pored činjenice da je i sama prije nekoliko mjeseci imala tešku operaciju, Mersiha je odlučila da bude primjer mlađim kolegicama i podrška pacijentima.

"Odlučila sam da pomognem štićenicima u domu, da pomognem osoblju da se obuči kako raditi u ovakvim okolnostima. Bit ću ovdje do petka, a onda se moram testirati kako bih se vratila svom redovnom poslu naredne sedmice, jer takva su pravila. Naravno da mi nije teško, ovo je moj poziv i sada smo najpotrebniji našim građanima", kaže Mersiha.

Mersihe Pecikoze mnogi se sjećaju još iz vremenea agresije na BiH, jer se kao maloljetna priključila Prvoj slavnoj višegradskoj brigadi, nakon što je rat naprasno prekinuo njeno školovanje u Srednjoj medicinskoj školi u Sarajevu, a kraj rata dočekala je radeći u Ratnoj bolnici Goražde.

U Domu za stara i iznemogla lica njena pomoć je dočekana s oduševljenjem, jer je to jedinstvena prilika da osoblje koje je u ovoj situaciji angažovano dodatno, zbog činjenice da su dvije medicinske sestre i njegovateljica zaražene kornavirusom, dobije adekvatnu obuku.

U Domu za stara i iznemogla lica ukupno je 29 pozitivnih na koronavirus, 26 korisnika i tri uposlenika ove ustanove. Većina je inače lošeg zdravstvenog stanja, a pregledi se vrše svakodnevno. Također, Krizni štab Ministarstva zdravstva obećao je angažman ljekarskog tima koji će kontinuirano boraviti u domu.

"Mobilni tim Doma zdravlja Goražde svakodnevno vrši njihove preglede, danas su potvrdili da je situacija nešto bolja. Štićenici koji nisu zaraženi odvojeni su fizički i nemaju nikakve simptome, što znači da se na vrijeme napravila trijaža. Dogovoreno je da svi štićenici budu 24 sata pod zdravstvenim nadzorom Doma zdravlja i Kantonalne bolnice Goražde, jer im je potrebna stalna medicinska pomoć", ističe dr. Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdarvstvo BPK Goražde.

Inače u BPK Goražde trenutno je aktivno 97 slučajeva, a dva pacijenta su upućena u Kliniku Podhrastovi što je ukupno pet pacijenata koji su hospitalizirani na toj klinici. Od početka pandemije oporavljeno je 110 osoba, dok se u izolaciji nalazi 296 osoba.

"Velike su gužve i broj zahtjeva za testiranje u Covid ambulanti gdje se javljaju građani sa simptomima. Također, građani koji su pozitivni i nalaze se u kućnoj izolaciji razvijaju simptome, kao i sve više mlađih osoba koje dobijaju komplikacije u vidu upale pluća. Mobilni timovi nose najveći teret, svakodnevno obilaze te pacijente i uključuju terapije te vrše preglede", kaže doktrica Bičo.