{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Medicinska dokumentacija kao dokaz

F
21.11.2008. u 16:04
0
0
Medicinska dokumentacija kao dokaz
0
Medicinska dokumentacija kao dokaz
Tužilaštvo BiH prezentiralo je danas dokumente kojima želi dokazati stradanje Bošnjaka u selima Drinsko i Dušće, opština Višegrad, za što se tereti Momir Savić.
Državno tužilaštvo započelo je izlaganje materijalnih dokaza uvođenjem u spis 58 dokumenata koji se tiču posmrtnih ostataka pronađenih na ekshumacijama u selima Dušće i Drinsko tokom 2005. i 2006. godine, javio je danas BIRN - Justice Report.

Za svaku od deset žrtava pronađenih na lokalitetu Pušin do, u blizini sela Drinsko, i dvije žrtve pronađene u Dušću, tužilac Adnan Gulamović prezentirao je po četiri medicinska dokumenta: izvještaj o sudskomedicinskoj ekspertizi, zapisnik o utvrđivanju identiteta, DNK izvještaj i potvrde o smrti.

Momir Savić, koji je bio pripadnik Užičkog korpusa nekadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA), a zatim komandir 3. čete Višegradske brigade Vojske RS-a (VRS), optužen je za učešće u “zarobljavanju i ubistvima” civila Bošnjaka u selima Drinsko i Dušće.

Pored ovih dokaza, Tužilaštvo je prezentiralo i fotodokumentaciju sačinjenu tokom ekshumacija na lokalitetima Drinsko i Dušće, kao i crtež sa lica mjesta u šumi Pušin do.

Optuženi Savić je na ovom ročištu ponovio Sudskom vijeću da on “nema veze sa slučajem”, a njegova Odbrana zatražila je od Suda da odbije “kao neosnovane” dokaze koji “nemaju povezanosti sa Savićem”.

“Protivimo se uvođenju ovih dokaza jer Odbrana ne vidi uzročno-posljedičnu vezu stradanja ovih ljudi sa Momirom Savićem”, kazao je Dragan Međević, Savićev branilac.

Sudsko vijeće prihvatilo je uvođenje u spis dokaza, ali je naglasilo da će njihova ocijena “biti donesena u konačnici postupka”.

Naredno ročište zakazano je za 26. novembar, kada će Tužilaštvo nastaviti sa uvođenjem materijalnih dokaza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: