{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Meddžida Kreso ponovo na čelu Suda BiH

S
26.1.2011. u 11:45
0
22
Meddžida Kreso ponovo na čelu Suda BiH
0
Meddžida Kreso ponovo na čelu Suda BiH
Medžida Kreso: Novi šestogodišnji mandat
Meddžida Kreso nova je predsjednica Suda Bosne i Hercegovine, odluka je Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine.
Kreso, koja je u proteklom šestogodišnjem mandatu obavljala istu dužnost, izabrana je u konkurenciji šest kandidata, aktuelnih sudija Suda BiH: Tihomira Lukeša, Ize Tankića, Nenada Šelede, Davorina Jukića i Azre Miletić.

Iz VSTS-a su naveli da su pri imenovanju u obzir uzeli stručno znanje, radno iskustvo i rezultata, stručne sposobnosti, savjesno i odgovorno obavljanje dužnosti, odnos sa radnim kolegama, ponašanje van posla, te profesionalne nepristranosti, ugleda i iskustvo na rukovodećim poslovima.

Nakon što je predsjednici Suda BiH Meddžidi Kreso 8. oktobra istekao mandat, VSTV je raspisao konkurs za izbor na ovu poziciju.

Kada je započela reforma pravosuđa, 2001. godine Meddžida Kreso se vratila u pravosudni sektor, pa je 2001. godine imenovana za zamjenicu tužioca Tužilaštva Federacije BiH. Na toj dužnosti je bila do kraja 2002. godine. Kada je osnovano Tužilaštvo BiH 2003. godine, od janura 2003. godine povjerena joj je dužnost zamjenice glavnoga tužioca Tužilaštva BiH. Za sutkinju i predsjednicu Suda Bosne i Hercegovine imenovana je 10. oktobra 2004. godine, na kojoj dužnosti se nalazi i danas.

Zakonom nije propisano koje nacionalnosti mora biti budući čelnik najviše pravosudne institucije na državnom nivou, kao ni rok u kojem se mora imenovati novi predsjednik Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: