BiH
0

MCKC pomaže institutu za nestale BiH

FENA
Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) pozdravila je potez Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) zbog nedavnog prijenosa ante-mortem baze podataka o 16.648 osoba nestalih u sukobima u Bosni i Hercegovini na Institut za nestale osobe BiH (INOBiH).

"MKCK je poduzeo prvi korak u pomaganju INO-u da uspostavi svoju centralnu evidenciju nestalih osoba. Baza ante-mortem podataka koju je sakupio Crveni križ značajno će pomoći Institutu da locira, ekshumira i identificira nestale osobe", izjavila je generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger. Ona je dodala da je "MKCK-ov prijenos informacija prekretnica u radu Instituta", saopćeno je iz ICMP-a.

"Naša baza podataka sadrži više od 500.000 stranica dokumentacije s milionima informacija koje se odnose na nestale osobe", izjavio je šef delegacije MKCK Henry Fournier nakon potpisivanja sporazuma o predaji sa članom Kolegija direktora INO-a Milanom Bogdanićem, 12. juna.

Fournier je kazao da je to dio aktivnosti na razvijanju INO-a i dodao da će MKCK nastaviti raditi na rješavanju problema nestalih osoba u BiH.

INOBiH je institucija na državnom nivou sa zadatkom traženja nestalih osoba bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost. Dio aktivnosti INO-a je kreiranje centralne evidencije nestalih osoba (CEN) u kojoj će se voditi svi slučajevi nestalih osoba.

"CEN će sadržavati spisak svih osoba nestalih u konfliktima i podaci kao što su MKCK-ova ante-mortem baza, ICMP-evi forenzičko-arheološki i antropološki izvještaji i ostale relevantne informacije o identitetu nestalih osoba. CEN će obuhvatati i sve podatke prikupljene od bivših entitetskih komisija za nestale osobe, a koje su se stopile u INOBiH kao i sve podatke koje su sakupila udruženja porodica nestalih osoba", navodi se.

INO je prošle sedmice održao prvi sastanak o prijenosu i verifikaciji podataka. Vijeće ministara BiH i ICMP su suosnivači INO-a.