BiH
0

McElhaney: Status BiH reguliran, došlo vrijeme da svoj status dobije i Kosovo

FENA
Američki ambasador u BiH Douglas McElhaney nije mogao danas komentirati rezultate nedjeljnih parlamentarnih izbora u Srbiji, ali je naglasio da je jasno istaknuto da će se rješavanje kosovskog pitanja nastaviti i da to svi razumiju.

On je u Sarajevu, u razgovoru za agencije FENA, SRNA i ONASA kazao da je Kosovo posljednji dio u formiranju stalnih struktura na području bivše Jugoslavije.

McElhaney smatra da i BiH treba gledati u istom kontekstu, u kojem će sve zemlje bivše Jugoslavije biti zajedno u evropskim i atlantskim integracijama.

Naglasio je da BiH već duže ima reguliran svoj status i da je došlo vrijeme da svoj status dobije i Kosovo.

Upitan da li to znači nezavisnost za Kosovo, McElhaney je rekao da najprije treba vidjeti kakav će prijedlog iznijeti Mati Ahtisari na osnovu dogovora svih u Kontakt grupi - Evrope, SAD-a i Rusije.

  • Želimo biti realistični i praktični što se tiče Kosova i njegove budućnosti. Želimo rješenje s kojim će se složiti i Vlada Srbije i Ujedinjeni narodi, odnosno međunarodna zajednica, kazao je McElhaney.

Komentirajući proces formiranja vlasti u BiH, američki ambasador je rekao da i u nekim drugim evropskim zemljama treba dosta vremena za formiranje koalicija.

  • Kada smo vidjeli da se ništa ne dešava, poduzeli smo određene inicijative da stranke razgovaraju o formiranju vlasti i krenu naprijed.

Prema njegovim riječima, danas je jasno ko će biti na vlasti, ko će biti premijer i ko su kandidati za ministre, ali on želi vidjeti, a to će pitati i stranačke lidere, šta je program za pokretanje reformi koje se moraju provesti u narednim mjesecima.

  • Cilj izbora nije samo izabrati ministre, nego da se radi na zastupanju određenih projekata, kazao je McElhaney, dodajući da je potrebno da stranke naglase šta namjeravaju raditi.

Cijeli reformski proces je apsolutni uvjet za približavanje BiH NATO-u i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom. Nakon prijema u Partnerstvo za mir, reforma odbrane se mora nastaviti kako bi BiH postala punopravna članica NATO-a.

  • To je način da se ojača sigurnost BiH kada prisustvo međunarodne zajednice u zemlji bude manje, naglasio je američki ambasador.

S druge strane, reforma policije, koja uključuje uklanjanje političkog utjecaja iz operativnih struktura, neophodan je uvjet za potpisivanje SAA.

McElhaney vjeruje da su ustavne reforme apsolutno neophodne da se BiH može priključiti međunarodnim institucijama.

U Ustavu BiH ima stvari, kao što su pitanje vitalnog nacionalnog interesa ili diskriminacija, na kojima treba raditi kako bi se Ustav doveo u sklad s ustavima zapadnih demokratskih zemalja, kazao je McElhaney.

Ukoliko politička situacija bude dobra, onda će i ekonomija funkcionirati bolje, smatra on.

  • Ukoliko čitav reformski proces koristite da se racionalizira vlast, ostat će više novca za ekonomske projekte, rekao je McElhaney.

Pojavu radikalnih vjerskih grupa u BiH, o čemu se u zemlji vodi široka rasprava, američki ambasador vidi kao prijetnju institucijama zemlje, kao i samoj zemlji.

  • Ako imate takve ljude, onda to predstavlja opasnost. Očigledno je da u ovoj zemlji imate ljude koji joj ne žele dobro, rekao je McElhaney.

On je naglasio kako je nedavno suđenje za terorizam na Sudu BiH pokazalo da je sudstvo uradilo svoj posao na osnovu dokaza.

  • Sjedinjene Države brinu za svoju sigurnost, a njihova sigurnost ovisi o sigurnosti njihovih prijatelja. BiH ne može biti mjesto bez kontrole nad takvim pojavama, naglasio je McElhaney.

Kada je u pitanju učešće Jedinice OSBiH za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava u Iraku, McElhaney je kazao da je njen doprinos veoma koristan, što su potvrdili i američki komandanti.

  • Svi su se složili da se taj doprinos treba nastaviti, jer se stalno pronalaze sredstva koja treba uništiti, a tu će i dalje biti potreban doprinos bh. jedinice, kazao je on.

Američki ambasador ne raspolaže tačnim informacijama koliko državljana BiH trenutno radi u Iraku za bh. i strane firme, ali je očigledno da će biti poslovnih prilika za bh. firme kako se situacija u Iraku bude popravljala.