BiH
0

McElhaney: Preporuke Venecijanske komisije o izboru predsjedništva imaće značajnu težinu

FENA
Američki ambasador u BiH Douglas McElhaney očekuje da se u okviru prve faze ustavnih promjena što prije dođe do rješenja o načinu izbora Predsjedništva BiH, kako bi paket ustavnih reformi mogao biti upućen državnom parlamentu na razmatranje na vrijeme za predstojeće izbore.

Ambasador McElhaney izjavio je danas u Sarajevu kako su stranke vrlo blizu sporazuma o ustavnim promjenama i da su sve koje su jučer učestvovale u razgovorima saglasne o ovom paketu, osim o metodi izbora predsjednika i dva potpredsjednika.

Stoga će o tri predložene varijante o ovom pitanju biti zatraženo pravno mišljenje Venecijanske komisije, koja bi trebalo po hitnom postupku donijeti svoje preporuke, kazao je američki ambasador.

On je ustvrdio kako je BiH članica Vijeća Evrope i da samim tim odluke Venecijanske komisije imaju značajnu težinu, odnosno imat će značajan utjecaj na mišljenje stranaka i konačan sporazum.

"Nemamo mnogo vremena, svi dokumenti moraju biti pripremljeni na vrijeme, jer smo vrlo blizu isteka rokova, upozorio je ambasador McElhaney."

Podsjeća kako su se stranke dosad usaglasile o pitanjima koja se tiču ljudskih prava, jačanja Vijeća ministara BiH, jednom predsjedniku i dva potpredsjednika, pojednostavljenju parlamentarne procedure i nadležnostima države. O tome su bh. stručnjaci već pripremili prijedloge amandmana na određene zakone.

Ocijenio je i kako su procesi unutar parlamentarnih tijela ovim dogovorima učinjeni efikasnijim, kao i da će u Predstavničkom domu doći do povećanja broja zastupnika zbog potrebe usvajanja velikog broja zakona iz oblasti evropskih integracija.

Ambasador McElhaney naglašava kako je ova prva faza pregovora korak naprijed kako bi se počelo razgovarati o Ustavu, te ističe kako ovaj proces mora biti nastavljen.

On poručuje građanima da su SAD u proteklom periodu imale uvijek najbolje interese za BiH i da će to nastaviti i u budućnosti. Pozdravio je i ulogu najviših zvaničnika Evropske komisije koji u potpunosti podržavaju proces ustavnih reformi u BiH.