BiH
0

McElhaney: Politički lideri trenutno ne prate štivo na istoj stranici

FENA
Douglas McElhaney
Douglas McElhaney
Američki ambasador u BiH Douglas McElhaney izjavio je danas u intervjuu agencijama Fena, Srna i Onasa da će insistirati da se razgovori lidera političkih partija o reformi policije nastave, te da se dogovor o ovom pitanju postigne što je moguće prije.

-Svi su iznijeli svoje stavove i nismo završili. Ovo neće biti lako, ali tražit ćemo od vlade i svih političkih stranaka da s ovim završe što je prije moguće, istaknuo je ambasador McElhaney.

On smatra kako politički lideri trenutno "ne prate štivo na istoj stranici". Neki insistiraju na svojim stavovima, a neki kažu da nemaju o čemu više pregovarati.

-Smatram da je došlo vrijeme da svi postanemo veoma ozbiljni i započemo ozbiljne razgovore zatvorenog tipa. Suština je u tome da morate pregovarati s ljudima koji sjede za stolom, jer pregovori se ne mogu voditi s medijima, stav je američkog ambasadora u BiH.

Kako je kazao, politička temperatura je porasla zbog određenog pritiska i roka do kojeg treba ispuniti uvjete za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Sada je potrebno, smatra McElhaney, pregovarati o pitanjima o kojima postoje neslaganja i na miran način iznaći rješenje.

-Postoje određeni dokumenti na stolu, te Izvještaj Direkcije za reformu policije. Vidio sam mnogo slaganja u vezi s ovim izvještajem, ali očigledno ima i neslaganja. O pitanjima o kojima trenutno nema dogovora treba pregovarati, stav je američkog ambasadora.

On je kazao kako je izvještaj Direkcije, kada se pažljivo pročita, veoma uopćen, te ono što pregovarači žele ovog trenutka da urade je da budu veoma precizni.

-Iako ne vodim ove pregovore, možda je određena preciznost potrebna, smatra ambasador McElhaney. Dodaje da OHR, koji u pregovorima ima ulogu krovne organizacije, pokušava objediniti sve stavove koje različite strane imaju, ali da nije bilo prilike da se to završi.

-Nastavit ću razgovarati s OHR-om, svojim evropskim kolegama, strankama, jer pokušavamo naći načine da ovo pokrenemo naprijed. Ovo je zajednički pothvat i mislim da moramo održati kanale komunikacije otvorenim, ustvrdio je američki ambasador.

S obzirom na činjenicu da komesar za proširenje Olli Rehn planira doputovati uskoro u BiH, te da je planirao potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, McElhaney smatra da bi politički lideri to trebali shvatiti kao posljednji čas da se nešto uradi.

On je najavio da će na zasjedanju Vijeća za implementaciju mira 26. i 27. februara u Briselu razgovarati o ovom i drugim pitanjima vezanim za BiH s relevantnim predstavnicima EU, ali i predstavnicima svoje vlade.

-Žalostan sam što ne mogu ljudima s kojima ću razgovarati u Briselu donijeti dobre vijesti, kazao je ambasador McElhaney u intervjuu bh. agencijama.