BiH
0

McElhaney: Izgradnja države je težak posao i neće se dogoditi preko noći

FENA
Ambasada SAD u Sarajevu bila je domaćin svečanosti koja je, u povodu završetka mandata Douglasa McElhaneya kao ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH, upriličena večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

McElhaney je u prigodnom govoru istaknuo da nije lako biti diplomata i veći dio života pokušavati shvatiti gdje ste, a onda morati reći zbogom.

"Tako se osjećam večeras gledajući lica prijatelja i saradnika od kojih se moram rastati. Istinski je teško zamisliti da odnosi moje zemlje sa BiH i sve što smo uložili u te odnose neće biti moja primarna životna preokupacija. Večeras se zauvijek opraštam od ove profesije jer se planiram povući iz diplomatske službe", kazao je on.

Biranim riječima istaknuo je iskustva što ih je stekao u vrijeme boravka u BiH.

"Naučili ste me da Bošnjaci, Hrvati i Srbi mogu govoriti različitim jezicima, a ipak razumjeti svaku izgovorenu riječ", kazao je McElhaney.

Obećao je da ovu večer neće pretvoriti u večer politike i govoriti o važnim pitanjima, ali je ipak naglasio da je izgradnja države težak posao i neće se dogoditi preko noći.

"Svi moraju učestvovati u pronalaženju rješenja. Puno vremena treba da se prestane živjeti prošlost. Puno je teže napraviti kompromis, nego potpaliti vatru podjela i separacije. Svi političari sa kojima sam radio treba da budu primjer drugima da donose hrabrije odluke koje će sve, a ne samo nekolicinu, učiniti pobjednicima", kazao je on.

Naglasio je da je puno radio pokušavajući da BiH učini funkcionalnom. "Nisam uspio u u svemu što sam htio, ali dali smo sve od sebe".

Ambasador McElhaney je na kraju govora dao prijedlog riječi za državnu himnu koju je, uz profesionalnu pomoć Ivice Šarića, izveo na lokalnom jeziku.

Svečanost u povodu završetka mandata Douglasa McElhaneya kao ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH počela je svečanim koncertom Simfonijskog orkestra Sarajevske filharmonije, a završena pjesmom 'New York, New York'.