BiH
0

McElhaney: BiH poslala negativnu poruku EU i NATO-u

FENA
Američki ambasador u BiH Douglas McElhaney izjavio je danas kako je neusvajanjem ustavnih reformi u državnom parlamentu BiH poslala negativnu poruku NATO-u i EU o njenoj neodlučnosti na putu u članstvo u ove dvije organizacije.

-Pitali su, i sigurno da će i dalje pitati, da li će SAD ili druge članice međunarodne zajednice sankcionirati BiH za neuspjeh ustavne refrome. Postoje sankcija, jer ovo glasanje šalje jaku poruku mojoj zemlji i Briselu, gdje NATO i EU nude članstvo BiH. Poruka je negativna - da je BiH neodlučna na svom putu, izjavio je ambasador McElhaney na pres-konferenciji u Sarajevu.

Izrazivši još jednom veliko razočarenje zbog ne prihvatanja ustavnih amandmana, američki ambasador je ustvrdio da se oni koji su glasali protiv bore za status quo ili se možda boje promjena, te da nisu bili u stanju ponuditi bolje rješenje ili alternativu.

Također, čestitao je predstavnicima političkih stranaka u BiH koji su se zalagali za ustavne promjene i vodile taj proces, posebno na njihovoj hrabrosti za teške odluke.

Američki ambasador je naglasio kako uprkos ovom neuspjehu SAD vjeruju u budućnost BiH, kao i da postoji istinska volja građana u BiH za ustavnim reformama.

-Vjerujem da građani jako dobro znaju šta žele i da će to u narednom periodu vrlo jasno reći, kazao je ambasador McElhaney.