{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


McDonald's protiv Butmira

S
25.10.2009. u 22:00
0
0
McDonald's protiv Butmira
0
McDonald's protiv Butmira
Uoči sastanka u Butmiru procurila je vijest da bi najpoznatiji američki lanac brze hrane McDonald’s mogao sljedeće godine, već na proljeće, otvoriti jedan svoj restoran u Sarajevu. Informacija neprovjerena, o otvaranju se već nekoliko godina priča, pa ništa. Ali, ovaj put, saznaje se iz dobro provjerenih izvora, sve prilike su da je sporazum postignut i da nam McDonald’s zaista dolazi.
Sutradan je ova vijest potpuno zatrpana onim, sad već dobro prežvakanim: Dodik, Dejton, Tihić, nacionalna retorika, međunarodne snage, ratne tenzije, James Steinberg, Carl Bildt, Butmir, ulazak u EU, priključenje NATO-u. Izmjenjivale su se izjave naših političkih lidera, međunarodnih predstavnika, novinara koji su se javljaji, direkno u program, ispred vojne baze.

Podvlačile su se paralele između butmirskih pregovora, aprilskog paketa i prudskog sporazuma. Čulo se dramatično - ovo nam je posljednja šansa, treba spriječiti svaku mogućnost ponovne eskalacije sukoba, očuvanje teritorijalnog integriteta, ništa od Evrope ako ne prihvatimo.

Sve me je to podsjetilo kako sam prije par godina rekla jednom poznaniku Švajcarcu kako u Bosni i Hercegovini nema niti jednog McDonald’s-a. On se nasmijao, pitajući me, sve u šali, da li sam sigurna da postoji zemlja bez McDonald’s-a, odnosno da li sam sigurna da BiH postoji kao država.

Naravno, Švajcarac nije znao pretjerano o situaciji u BiH, pa nije ni mogao dokučiti koliko u njegovo zezanje ima veze sa realnošću.

Ono što Švajcarac nije znao, mogao bi mu objasniti bilo koji građanin BiH koji danas kunja ispred TV prijemnika, gledajući centralno-informativne emisije, kao da su u pitanju vijesti iz Gabona, a ne one koje ga se direktno tiču. Da eksperiment pod nazivom „država Bosna i Hercegovina“ ne funkcioniše, oni to najbolje znaju, jer njegove posljedice osjećaju direktno na sopstvenoj koži. A zašto je to tako?

Najednostavnije i najbolje je da za razloge pitate one druge, jer krivica je do njih. A da, treba objasniti da je BiH zemlja podjeljena između plemena, klanova i konfesija, i da se njeni građani nisu sposobni složiti niti oko čega, pa vjerovatno ni oko toga da li kod nas treba otvoriti McDonald’s-ov restoran brze hrane.

Pa zašto bi onda vijest o njegovom otvaranju bila toliko bitna?

Možda zato jer bi mogla pokrenuti pravu debatu. Možda i prvu javnu debatu u kojoj se neće moći igrati na kartu Bošnjak, Srbin ili Hrvat i u kojoj se neće povlačiti mjere za očuvanje nacionalnog interesa jednog od tri naroda. U kojoj će se sve odigravati po principu ćevapofili i ostali domaći fastfudofili protiv kravljeg mesa punog antibiotika i aditiva; antiglobalisti protiv onih koji žele da postanemo dio Evrope i svijeta; debeli protiv mršavih; vegetarijanci protiv onih koji bi da gricnu bar jedan čuveni hamburger, pa makar poslije i crkli.

U svakom slučaju, jedna prava pravcata debata u kojoj ce biti teških riječi, sukobljavanja, ali i odobravanja i slaganja.

Veliki je to pomak za tako unaprijed sj... zemlju i njene stanovnike. Onaj Švajcarac iz priče to već sigurno ne bi shvatio.

Posljednja vijest – pregovori u Butmiru su propali. Zapravo nisu propali, ako ništa bar smo došli do zaključka da se lideri naših sedam vodećih političkih partija u BiH slažu u svom neslaganju, a međunarodni predstavnici nas uvjeravaju da se proces pregovora nastavlja, ne treba gubiti nadu.

Dodik izjavio da ljudi u Republici Srpskoj treba da budu ponosni što brane sebe. U saopštenju za medije SDA poručuje da je neuspjeh razgovora veliki gubitak i šteta za BiH i njene građane.

Jedne dnevne novine prenose izjavu bivšeg visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da ne vjeruje da BiH prijete novi oružani sukobi.

U evopskom izdanju magazina Time, novinar svoj tekst o BiH završava izjavom “bivšeg vojnika koji se u ratu borio i protiv Srba i protiv Hrvata, a danas prodaje paradajz, šljive i kupus na pijaci u Istočnom Mostaru – ako međunarodne snage odu iz BiH, u roku od sedam dana izbiće rat. Možda i prije“.
...
Na jednom bh forumu vodi se rasprava treba li Bosni, a i Hercegovini, McDonald’s. Jedan je vatreni protivnik i ne bira ni riječi ni uvrede, na šta mu drugi odgovara:
„Idiote, pa neće ti u kući otvoriti, šta se buniš toliko“.

www.6yka.com

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: