BiH
16

Mazowiecki u Varšavi otvorio izložbu "Srebrenički inferno"

FENA
Tadeusz Mazowiecki (Foto: AFP)
Tadeusz Mazowiecki (Foto: AFP)
"Bosna i Hercegovina je jedna velika rana za međunarodnu zajednicu", rekao je u Varšavi bivši poljski premijer Tadeusz Mazowiecki otvarajući svjetsku izložbu Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine "Srebrenički inferno" koja će biti dostupna javnosti u narednih sedam dana.

Mazowiecki je u razgovoru s Adamirom Jerkovićem, direktorom Arhiva Federacije BiH, rekao da je ta rana zvana Srebrenica opomena Evropi i rana je na njenoj savjesti.

"Evropa ništa nije učinila da spriječi tu ogromnu tragediju u Bosni i Hercegovini. Zbog toga što je dozvolila genocid u Srebrenici perspektiva je jedino u Evropskoj uniji", rekao je Mazowiecki.

Na izložbi je govorio i generalni direktor Poljskog državnog arhiva Wladislaw Stepniak koji je rekao da će rane Srebrenice još više povezati dva naroda i dva arhiva koji su danas potpisali bilateralni sporazum o saradnji.

Vrlo posjećenoj izložbi prisustvovali su ambasadori akreditovani u Varšavi, a čestitke za organizaciju izložbe uputili su direktoru Jerkoviću ambasadori Turske, Izraela i Slovenije.

Iako je uredno pozvana, izložbi nije prisustvovala ambasadorica BiH u Varšavi Koviljka Špirić, navodi Arhiv FBiH koji je organizator izložbe.