Otišao izrevoltiran
236

Mazalica napustio emisiju BHT-a nakon žustre diskusije s Miokovićem i Jurišić: Ajde začepi ti tamo

S. M.
Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica napustio je večeras dijalošku emisiju na BHRT-u "Odbrojavanje" nakon prepirke sa zastupnikom Naše stranke u Parlamenta FBiH Draganom Miokovićem i zamjenicom ministrice za ljudska prava BiH Duškom Jurišić.

Dok je Mazalica govorio o tome kako Republika Srpska baštini antifašizam, Mioković mu je nekoliko puta postavio identično pitanje.

"Je li četnički pokret u Republici Srpskoj izjednačen sa partizanskim?", upitao je Mioković SNSD-ovog poslanika.

U tom trenutku Mazalica je zatražio od voditeljice da reaguje.

"Možete li molim vas utišati tog gospodina tu. Ubacuje mi se u riječ. Ne mogu da pričam, ne mogu da čujem sebe. ja sam njega slušao kad je on govorio. Ajde začepi ti tamo. Ćuti, pusti me da kažem", rekao je Mazalica.

Mioković je odgovorio da to nije uredu, na što je Mazalica upozorio voditeljicu da će napustiti emisiju.

U nastavku diskusije uključila se Duška Jurišić, a Mazalica je nastavio da priča o etničkom sastavu jedinica Narodnooslobodilačke borbe tvrdeći da su one bile popunjene sa 90 posto Srba, iako to nije bio odgovor na pitanje koji je voditeljica postavila, a koje se odnosilo na budućnost državne koalicije nakon posljednjih dešavanja u vezi obilježavanja ZAVNOBiH-a.

Nakon što je Jurišić kazala voditeljici da nije uredu da uzima toliko vremena i izbjegava govoriti o temi, a na što je i voditeljica upozorila, Mazalica je nastavio da priča. Voditeljica ga je ponovo nekoliko puta upozorila, nakon čega je Mazalica u konačnici napustio emisiju.

Mazalica se povodom napuštanja emisije oglasio na X-u.

"Večeras katastrofalan tretman na BHT 'Odbrojavanju' prema meni kao gostu iz Republike Srpske, koji se ne uklapa u sarajevske bajke o ZAVNOBiH-u, a zbog čega sam napustio emisiju. Mediji i voditelji iz FBiH me više u emisijama neće vidjeti. Vi ste ti koji gazite ideje ZAVNOBiH-a", kazao je Mazalica.