Poslanik SNSD-a
154

Mazalica: Ako CIK Dodiku zabrani kandidaturu, on i dalje može biti politički aktivan

SRNA
Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Srđan Mazalica ističe da suđenje predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku već odavno nije lična stvar Dodika već direktan udar na RS, njen ustavno-pravni poredak, te da sve resurse treba staviti u funkciju blokade suda koji radi nezakonito.

Mazalica kaže da "ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy, Christian Schmidt i njihove sluge nastoje da suđenjem zagorčaju život Dodiku, oduzimajući mu vrijeme i ponižavajući u sudnici, te mu zabraniti političko djelovanje a CIK mu ne bi ovjerio kandidaturu za predsjednika, te ga uklonio zatvorskom kaznom."

"U objektivnost Suda BiH ne vjerujem", napisao je Mazalica na mreži X.

Prema njegovim riječima, Sud BiH je svojim postupcima, od samog potvrđivanja optužnice "na osnovu nelegalnog zakona, a onda i kasnijim kršenjima procedura, pokazao da mu se ne može vjerovati."

"Republika Srpska mora zaštititi svoj ustavno-pravni poredak, a dalji cirkus od suđenja Dodiku se ne smije dozvoliti", tvrdi on.

Ako je cilj Murphyja i Schmidta da ponižavaju Dodika, onda se, kaže Mazalica, proces ne bi požurivao i smjenjivale sudije koje su vjerovatno odbijale da stvar dovedu do kraja.

Prema njegovim riječima, ako Dodiku CIK mora zabraniti kandidaturu, Dodik može i dalje biti politički aktivan, a insistiranje na njegovom pritvaranju vodi sukobu.

"U svakom slučaju nama treba rješenje koje će onemogućiti dalje suđenje, koje jeste kompromitovano. Ovo nije, i to već odavno, Dodikova lična stvar, već direktan udar na RS, na njen ustavno-pravni poredak, a sve resurse treba staviti u funkciju blokade suda koji radi nezakonito", istakao je Mazalica.