Pitanje mira
4

Maxwell: NATO je demokratija, nema prisile, možete učestvovati ili ne

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Odbor za pitanja mladih Demokratske fronte (DF) i Forum mladih Socijaldemokratske partije BiH (FOM SDP BiH), u saradnji s Internacionalnim republikanskim institutom u BiH, danas su povodom obilježavanja Dana NATO-a organizirali edukaciju pod nazivom "Zašto NATO", koja je održana u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Prisutne je pozdravio viši vojno – politički savjetnik i šef savjetodavnog odbora u NATO štabu Sarajevo Rohan Maxwell, saopćeno je iz Demokratske fronte.

"NATO je demokratija, nema prisile, možete učestvovati ili ne. Vaša se zemlja već 2001. godine odlučila za NATO put. Misija vas mladih ljudi u svemu tome je učenje u NATO-u, kako bi svoje stavove zasnivali na činjenicama, za i protiv", rekao je Maxwell.

Projekt je osmišljen u svrhu educiranja članstva mladih Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine o važnosti euroatlanskih integracija za Bosnu i Hercegovinu, u prvom redu članstva u Organizaciji Sjevernoatlanskog ugovora (North Atlantic Treaty Organization – NATO), odnosno Svjevernoatlanskom savezu.

Sekretar za javne politike i javne inicijative Socijaldemokratske partije BiH i jedan od organizatora edukacije Malik Garibija napomenuo je koliko su bitne ovakve edukacije jer je medijski prostor zagušen za ovakve teme.

"NATO je pitanje mira, stabilnosti i prosperiteta. Nadam se da ćemo danas razgovarati baš o tim perspektivamama", rekao je Garibija.

Amir Vrca, koordinator Odbora za pitanja mladih Demokratske fronte i jedan od organizatora, dodao je da je ova edukacija svojevrstan odgovor na sve secesionističke, trećeentitetske i fildžanske politike u BiH.

"Šta to tačno znači prijem u NATO ili ne, to nam mogu reći samo ovakve edukacije, kako bi nam dali neke bolje perspektive o tom putu", rekao je Vrca.

Predstavnica Intenracionalnog republikanskog instituta u BiH Anesa Omanović je naglasila da je veoma ponosna na mlade ljude koji su danas odlučili doći na edukaciju, te se zahvalila predstavnicima NATO-a i organizatorima.

U svojstvu predavača, osnovne informacije o NATO-u je izložio Davor Vuletić, član Predsjedništva Demokratske fronte i zastupnik u ZD Parlamenta FBiH, a o Bosni i Hercegovini i NATO integracijama je govorio potpredsjednik GO SDP-a i bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić.

U posljednjem dijelu edukacije održana je panel diskusija na temu "Prednosti i posljedice (ne)priključenja Sjevernoatlanskom savezu", u kojoj su panelisti bili vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka UNSA Ešref Kenan Rašidagić i bivši ambasador BiH u Crnoj Gori i pri Misiji NATO-a u Briselu Branimir Jukić.