Nove provokacije
456

Matvijenko u NSRS: Dodik je u Rusiji popularan isto kao u RS-u

Piše: Er. M.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednica Vijeća Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko obratila se danas zastupnicima u Narodnoj skupštini RS-a. Ona je saradnju bh. entiteta i Rusije nazvala "međudržavnom saradnjom" ističući kako je predsjednik RS-a Milorad Dodik čest gost u Rusiji.

Na svečanoj sjednici kojoj ne prisustvuju zastupnici iz reda Koalicije Domovina Matvijenko je dočekana aplauzom.

Matvijenko je rekla kako će posjetu RS-u pamtiti zauvijek i da joj je teško uopće izraziti svoja osjećanja nakon posjete manjem bh. entitetu.

Ona se zahvalila vlastima RS-a na srdačnom dočeku koji je osjetila ruska delegacija u Banjoj Luci. Kako kaže, odnosi naroda RS-a i Rusa su zasnovani na dubokim kulturnim, historijskim i duhovinim vezama.

"Sastanak s rukovodstvom RS-a potvrdio je našu težnju ka daljnjem razvoju saradnje. Zahvaljujem se Dodiku i rukovodstvu NSRS-a na ozbiljnim naporima koje ulažu u razvoj saradnje s Rusijom", kazala je Matvijenko.

Istakla je da na "međudržavnoj saradnji" između RS-a i Rusije ne postoje problemi te da su odnosi tradicionalno povjerljivi.

"Ogromna lična zasluga je Dodikova zasluga. On je u Rusiji čest gost i nije nimalo manje popularan u Rusiji nego što je ovdje", rekla je Matvijenko.

Matvijenko je kazala kako se rješavaju aktuelna ekonomska pitanja i da se kompanijama koje rade u tržišnim uslovima ništa ne može narediti.

"Velike ruske kompanije su registrovane u RS-u i ulažu u privredu RS-a", kazala je Matvijenko.

Dodala je da je postalo sasvim normalno da ruske delegacije kada dolaze u BiH obavezno posjećuju Banju Luku i da se ruske delegacije obavezno sastaju s delegacijama iz RS-a.

"Svake godine povećavamo broj stranih stipendija za studente vaše zemlje i veći dio se dodjeljuje za studente iz RS-a", rekla je Matvijenko.

Ona je kazala da su Rusi i Srbi saveznici i da je razlog za to duhovno jedinstvo ova dva naroda, posebno ističući činjenicu da je riječ o dva pravoslavna naroda.

"Postoji još jedan razlog naše bliskosti, Srbi i Rusi su državotvorni narodi. Nije nam žao ni da život damo za državotvornost", kazala je Matvijenko podsjećajući na Kosovsku bitku.

Ruska funkcionerka je isto kao i jučer kritikovala politiku zapadnih zemalja za koje je kazala da su odstupili od međunarodnog javnog prava. Kako kaže, Rusija smatra kako se niko ne smije miješati u unutrašnja pitanja suverenih država.

Matvijenko je rekla da je Rusija uvjerena da samo države treba da biraju s kim će sarađivati i da niko nema pravo nametati državama takvu vrstu odluku. Ponovila je da se zemlje koje nisu članice EU ne smiju stavljati u poziciju da biraju između EU ili Rusije.

"Ništa bolje od mirnog dijaloga, kompromisa, čovječanstvo još nije izmislilo. Želimo svim narodima u BiH i RS-u mir, sreću i prosperitet", zaključila je Matvijenko.

Predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko dočekana je danas u Banjoj Luci bez ijednog obilježja države Bosne i Hercegovine.

Matvijenko je entitetski predsjednik Milorad Dodik dočekao ispred palate RS-a, gdje su bile istaknute zastave RS i Ruske Federacije, uz intoniranje himne bh. entiteta RS i Rusije, a raport je predao počasni vod MUP-a RS.

Ni u Dodikovom kabinetu, kao ni u prostoru predviđenom za izjave nije bilo zastave BiH.

Podsjećamo, Matvijenko je jučer u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH održala pravi protuzapadni govor koji se pretvorio u politički skandal uz brojne negativne reakcije bh. političara.

Ona je otvoreno kazala kako se Amerika odnosi neprijateljski prema Rusiji, kritikovala je Crnu Goru zbog ulaska u NATO te indirektno zaprijetila Makedoniji ukoliko krene istim tim putem.

Pozvala je na reformisanje bh. državnih pravosudnih institucija te na očuvanje široke autonomije entiteta. Jasno je poručila kako Rusija traži da se što prije zatvori Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) i kako je u BiH bio građanski rat.