Načelnik Neuma
8

Matuško o najavljenoj blokadi granica: Problemi malih općina su zanimljivi samo nekoliko dana godišnje

Piše: R. D.
Živko Matuško (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Živko Matuško (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Upozoravajući na saobraćajne probleme na samom jugu naše zamlje, a posebno u Općini Neum, njen načelnik Živko Matuško najavio je blokadu granica za 15 dana. Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju pooštrio je saobraćajna kontrole, te napravio ozbiljne probleme stanovnika jedine bh. općine koja ima izlazak na more.

"Predstoji turistička sezona i mi smo jednostavno nešto morali inicirati da nam se ne ponove situacije iz prethodnih perioda, kad zbog saobraćajnih čepova ne mogu niti hitne intervencije vatrogasaca ili hitne pomoći da djeluju. Inicijativa je upućena Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, koje treba da sa Republikom Hrvatskom dogovori povoljniji režim saobraćaja i prelazaka granice", kazao je za Klix.ba, načelnik jedine naše morske općine Živko Matuško.

Načelnik Matuško kaže da je optimističan oko ovog pitanja, jer bi se rješenjem ovog slučaja olakšala situacijama i drugim pograničnim sredinama.

"Već 15 godina spominje se put Stolac – Neum, a da se u tom periodu izgradilo samo 7,5 km. Sigurno bi se izgradnjom ove saobraćajnice riješio dio problema, gužva koje nastaju, ali ja sam pogrešna adresa za ovo pitanje", dodao je Matuško.

Načelnik još kaže da male općine poput njegove dođu u fokus interesovanja samo nekoliko dana godišnje i da je to njihov veliki problem.

"Male općine imaju svoje probleme duž cijele godine, a tada nažalost nismo zanimljive medijima i široj javnosti. Da je situacija drugačija i ovakvi problemi bi se lakše rješavali", zaključio je u razgovoru za Klix.ba Živko Matuško, načelnik Općine Neum.

Podsjećamo, načelnik Neuma najavio je kako će građani ove općine za dvije sedmice blokirati granične pijrelaze između BiH i Republike Hrvatske kako bi upozorili na veoma otežanu saobraćajnu komunikaciju nakon uspostave šengenskog režima na granicama.

Zbog kolapsa u općini Neum, građani Neuma traže da im se omogući slobodno kretanje kao i omogućavanje prijelaza za građane Neuma na pograničnim prelazima Radež - Vukov Klanac i Duži - Imotica u istom režimu kao i na graničnim prijelazima Neum I i Neum II, odnosno uz predočenje važeće putne isprave.