{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Maturanti ponovo mogu na ekskurzije van BiH

S
9.4.2010. u 15:29
0
7
Maturanti ponovo mogu na ekskurzije van BiH
0
Maturanti ponovo mogu na ekskurzije van BiH
Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo van snage je stavilo prošlogodišnju preporuku da učenici osnovnih i srednjih škola sa područja KS-a ne idu na ekskurzijska putovanja izvan granica Bosne i Hercegovine zbog opasnosti od svinjske gripe, potvrdio je za naš portal Sretko Žmukić, stručni savjetnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.
On je kazao da je Ministarstvo obrazovanja uputilo zahtjev za savjet Federalnom ministarstvu zdravstva i Zavodu za epidemiologiju KS-a i da su na osnovu informacija koje su oni imali došli do zaključka da se preporuka o ekskurzijama može staviti van upotrebe.

"Pored svega školama smo preporučili da poduzimaju sve potrebne mjere kako bi zaštitili učenike. Osim toga, roditelji sve djece, pa čak i punoljetnih učenika moraju dati pristanak za odlazak na putovanje van BiH", rekao je Žmukić za Sarajevo-x.com.

On je naglasio da su i roditelji insistirali da se "embargo" ukine. Žmukić je rekao da je preporuka bila nešto "oštrija", ali da nije bila striktna zabrana, međutim sve škole sa područja KS-a su je ispoštovale i prema njegovim riječima, to je bio jedan od razloga zbog kojih se gripa nije proširila.

Ministarstvo obrazovanja i nauke KS savjetuje osnovne škole da svoje učenike vode na ekskurzije po BiH kako bi na što bolji način upoznali zemlju u kojoj žive.

Žmukić je rekao da BiH ima nekoliko objekata u svom vlasništvu koji se nalaze van granica i da o tome treba voditi računa prilikom odabira destinacija.

"Logično je da se osnovci prvo upoznaju sa svojom zemljom, pa da eventualno u srednjoj školi odu van granica BiH", izjavio je Žmukić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: