BiH
0

Maturanti deset općina Tuzlanskog kantona uče ples "quadrille“

FENA
Sa generalne probe
Sa generalne probe
Treneri Plesnog studija "Sandoval" ovih dana aktivno vježbaju ples quadrille s maturantima Tuzlanskog kantona, koji će izvesti na Maturantskoj paradi 21. svibnja ove godine na Trgu slobode u Tuzli, kada će pokušati oboriti Guinnessov rekord od prošle godine.

Maturantska parada održat će se u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Travniku i, najvjerovatnije, u Brčkom, te u još sedam zemalja regije. Zamišljeno je da svi plešu istovjetno obučeni točno u 12 sati, zajedno s maturantima iz šezdesetak gradova jugoistočne Europe.

"Odziv maturanata mnogo je veći nego prošle godine i više nego što smo očekivali. Mogu slobodno reći da smo zadovoljni", istakla je Jasmina Numanović-Stjepanović u ime Plesnog studija "Sandoval".

Maturanti uče ples quadrille na području Tuzlanskog kantona u općinama Tuzla, Lukavac, Gračanica, Srebrenik, Gradačac, Doboj Istok, Živinice, Kalesija, Sapna i Čelić. U svim općinama održat će se i generalna proba par dana prije centralne manifestacije.

"Mislim da je ovo odlična ideja i prilika da se maturanti iz drugih škola upoznaju i druže. Na treninzima, usto što učimo plesati quadrille, odlično se i zabavljamo. Jedva čekam dan kada ćemo združenim snagama, plešući, pokušati da oborimo Guinnessov rekord", istakao je Malik Ibrahimović, maturant Ekonomske škole iz Tuzle.

Za sudionike "Maturantske parade 2010" Plesni studio "Sandoval" organizirat će tokom sljedećeg mjeseca i treninge na otvorenom, na nekoj od atraktivnih turističkih destinacija Tuzlanskog kantona, kao i u Etno selu "Stanišići" kod Bijeljine.

"Maturantska parada 2010" za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda projekt je koji je pokrenut od strane plesnog kluba "Urška" iz Slovenije 2001. godine. U organizaciji plesnog kluba "Romantic" Maturantska parada prvi put organizirana je 2007. godine u Sarajevu, a pod vodstvom Plesnog studija "Sandoval" 2009. godine održana je u Tuzli.