Prikupljaju knjige
31

Maturanti cazinske Gimnazije osnivaju literarni kutak koji će nositi ime preminulog učenika Isaka

M. N.
Maturanti Gimnazije u Cazinu pokrenuli su dirljivu akciju prikupljanja knjiga u spomen na svog školskog druga Isaka Hairlahovića koji je preminuo u augustu ove godine. Ove školske godine trebao je maturirati.

S obzirom na to da je oktobar mjesec knjige, odlučili su posvetiti ovu akciju svom drugu koji je bio veliki zaljubljenik u knjige i kojem je biblioteka bila omiljeno mjesto. Od pisaca je posebno cijenio Rusoa i Franca Kafku.

Plan je da u školskoj biblioteci formiraju literarni kutak koji će nositi Isakovo ime.

"Pozivamo vas i molimo da učestvujete u akciji i donirate knjigu i/ili novčane donacije. Svoje knjige možete predati u biblioteku kod prof. Dijane Mujakić i prof. Muhameda Mehmedovića svakim radnim danom od 7:00 do 15:00 sati. Novčane donacije možete predati sekretarici škole svakog radnog dana. Izvještaj o rezultatima provedene akcije bit će objavljen na oglasnoj ploči i službenim stranicama škole", saopćeno je iz Gimnazije Cazin.


Hairlahović je stradao kada je 17. augusta pri padu u rijeku Unu na kupalištu Topole kod Bihaća udario glavom u kamen i nestao pod vodom. Mladići koji su se kupali izvukli su ga iz vode, ali nije bi pri svijesti. Hitno je prebačen u Kantonalnu bolnicu u Bihaću, ali je uprkos borbi ljekara preminuo.

"Jedan mladi život je tragično prekinut jednog ljetnog dana, učinimo zajedno da Isak nikad ne bude zaboravljen. Neka mu je vječni rahmet", poručili su njegovi školski drugari.