{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Matthew Rycroft: RS nema pravo na referendum o otcjepljenju

S
22.2.2008. u 17:31
0
0
Matthew Rycroft: RS nema pravo na referendum o otcjepljenju
0
Matthew Rycroft: RS nema pravo na referendum o otcjepljenju
Britanski ambasador u BiH, Matthew Rycroft osvrnuo se danas na svom blogu na proglašenje nezavisnosti Kosova i pritome istakao da Republika Srpska nema pravo na referendum o otcjepljenju.
Ambasador Rycroft je rekao da je proglašenje nezavisnosti Kosova je, bez sumnje, trenutno najvruće i najosjetljivije političko pitanje, u regionu kao i u svijetu. On je iz svoje perspektive komentarisao nezavisnost Kosova i povukao crtu između Kosova i RS-a.

"Ja ne vjerujem da kosovsko proglašenje nezavisnosti predstavlja bilo kakav presedan. Svaka post-konfliktna situacija je drugačija. Ne postoji univerzalni recept koji se može primijeniti na svaki regionalni problem. Kosovo je jedinstven slučaj zbog svoje nedavne tragične istorije i dugog perioda pod upravom UN. Stoga niko ne bi trebao ni povezivati slučaj Kosova sa BiH. Radi se o sasvim različitim pitanjima. Bio sam ekstremno zabrinut i razočaran dijelovima jučerašnje rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske. Dijelovi te rezolucije su jasno anti-dejtonski i stoga neprihvatljivi. Republika Srpska nema pravo na referendum o otcjepljenu od BiH, i ništa što se dešava na Kosovu ili drugdje ne može to promijeniti. Nadam se da će se strasti smiriti, da neće doći do eskalacije nasilja i da će se obje strane suzdržati od provokacija. I da ćemo u što skorijoj budućnosti svi zajedno uživati u miru i suživotu pod krovom Evropske Unije.", napisao je između ostalog na svom blogu ambasador Rycroft.

Više pročitajte na Ambasadorovom blogu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: