BiH
0

Matthew Rycroft: RS nema pravo na referendum o otcjepljenju

Sarajevo-x.com
Britanski ambasador u BiH, Matthew Rycroft osvrnuo se danas na svom blogu na proglašenje nezavisnosti Kosova i pritome istakao da Republika Srpska nema pravo na referendum o otcjepljenju.

Ambasador Rycroft je rekao da je proglašenje nezavisnosti Kosova je, bez sumnje, trenutno najvruće i najosjetljivije političko pitanje, u regionu kao i u svijetu. On je iz svoje perspektive komentarisao nezavisnost Kosova i povukao crtu između Kosova i RS-a.

"Ja ne vjerujem da kosovsko proglašenje nezavisnosti predstavlja bilo kakav presedan. Svaka post-konfliktna situacija je drugačija. Ne postoji univerzalni recept koji se može primijeniti na svaki regionalni problem. Kosovo je jedinstven slučaj zbog svoje nedavne tragične istorije i dugog perioda pod upravom UN. Stoga niko ne bi trebao ni povezivati slučaj Kosova sa BiH. Radi se o sasvim različitim pitanjima. Bio sam ekstremno zabrinut i razočaran dijelovima jučerašnje rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske. Dijelovi te rezolucije su jasno anti-dejtonski i stoga neprihvatljivi. Republika Srpska nema pravo na referendum o otcjepljenu od BiH, i ništa što se dešava na Kosovu ili drugdje ne može to promijeniti. Nadam se da će se strasti smiriti, da neće doći do eskalacije nasilja i da će se obje strane suzdržati od provokacija. I da ćemo u što skorijoj budućnosti svi zajedno uživati u miru i suživotu pod krovom Evropske Unije.", napisao je između ostalog na svom blogu ambasador Rycroft.

Više pročitajte na Ambasadorovom blogu.