BiH
0

Mattarella: Izazove rješavati samo kroz saradnju

FENA
Sergio Mattarella (Foto: Klix.ba)
Sergio Mattarella (Foto: Klix.ba)
Italija je uvjerena u činjenicu da Evropska unija neće biti potpuna sve dok, kao što smo već vidjeli sa Slovenijom i Hrvatskom, u njeno članstvo ne uključimo sve zemlje jugoistočne Evrope, koje su zastupljene na današnjem sastanku procesa Brdo-Brijuni, istaknuo je danas predsjednik Italije Sergio Mattarella.

On je, na konferenciji za medije u Sarajevu nakon sastanka Brdo-Brijuni procesa, naglasio da Italija želi prenijeti potpunu i krajnju podršku da se to postigne na najbrži mogući način. Podvukao je da je Italija, kao i mnogi drugi predstavnici međunarodne zajednice, uvjerena u činjenicu da izazovi s kojima smo svi globalno suočeni, ne mogu biti rješavani samo od strane jedne zemlje.

"Izazovi poput migracije ili ekonomske krize više nije pitanje jedne države. To su sve izazovi koji se mogu rješavati samo kroz saradnju, zajedničke politike i veću efikasnost i integraciju. Italija je stoga ubijeđena u značaj završetka širenja Evropske unije učešćem ovih zemalja i svakako proširenog procesa euroatlantskih integracija. Meni je bila velika čast da iskažem želju Italije da nastavi biti jak partner sa zemljama tog regiona kako bi se garantiralo njegovoj stabilnosti i razvoju", kazao je Mattarella.

Smatra da je dokument, koji su učesnici sastanka predstavili, od velikog značaja za one koji tome teže, ali također je mišljenja da je današnji sastanak važan jer je bio veoma pozitivan, otvoren i iskren, te temeljen na duhu prijateljstva, zajedničkih želja i saradnje.

"Za mene je učešće u ovom dijelu procesa Brdo-Brijuni bila čast. Također mi je pružena prilika da ponovim i naglasim snažno prijateljstvo između Italije i svih zemalja jugoistočnog dijela Evrope. To je prijateljstvo i podrška koje je Italija davala i nastavit će davati procesu proširenja EU i atlantske solidarnosti", zaključio je italijanski predsjednik.