Održana javna diskusija
7

Matt Field: Nastavljen je trend visokog procenta mladih koji žele napustiti BiH

E. Sk.
Javna diskusija "Život mladih u BiH: Da li je vrijeme za promjene?" održana je danas u organizaciji Westminster fondacije za demokratiju u okviru programa koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Program je usmjeren ka podsticanju političkih aktera u kreiranju politika koje bi doprinijele rješavanju problema mladih u BiH. Ovom prilikom predstavljeni su i rezultati istraživanja "Učinak krize COVID-19 na stavove i životne uvjete mladih u BiH".

Uvodnim izlaganjem, učesnicama i učesnicima panel diskusije obratio se Matt Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini.

"Podaci iz ankete koju je WFD proveo potvrđuju trend visokog procenta mladih koji žele da napuste BiH. Ukoliko se trend iseljavanja nastavi, to će u budućnosti donijeti niz socio-ekonomskih problema od kojih su neki već danas primjetni. Mi smo prepoznali ovaj trend i aktivno radimo sa mladima na iznalaženju rješenja", poručio je Field.

Kazao je i da zajedno trebaju raditi na definisanju i stvaranju pozitivnijih i boljih politika za BiH.

"Vjerujemo da su mladi puno više od pasivnih primatelja vanjskih utjecaja, oni trebaju biti aktivno uključeni u kreiranju svog razvoja i okruženja, biti u centru procesa donošenja odluka koje ih se direktno tiču. Korištenjem ove i sličnih analiza možemo zajedno raditi na definisanju i stvaranju pozitivnijih i boljih politika za BiH", kazao je Field.

U osvrtu na rezultate istraživanja, panelisti i panelistice govorili su o problemima u oblastima zapošljavanja, obrazovanja, uključenosti mladih u donošenje odluka, kao i njihovim planovima za napuštanje BiH, te u kojoj mjeri su problemi sa kojima se mladi u BiH suočavaju postali još prioritetniji za rješavanje.

"Kroz program koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, Westminster fondacija za demokratiju radi na podsticanju političkih aktera da mladima posvete posebnu pažnju kreiranjem politika za njih, jer su oni nosioci razvoja društva", navela je Dragica Reljanović iz Westminster fondacije za demokratiju.

Istraživanje koje je provela Agencija za ispitivanje javnog mnijenja Prism Research & Consulting i koje je realizirano na reprezentativnom uzorku od 1.005 ispitanika od 18 do 30 godina, pokazalo je da je COVID-19 kriza primjetno utjecala na 59 posto mladih u BiH od čega je 36 posto mladih istaklo posljedice na poslu.

Čak 70 posto mladih su naveli da je pandemija negativno utjecala na obrazovanje, a više od polovine mladih ima negativnu percepciju života nakon pandemije i smatraju da će biti manje prilika za zapošljavanje. Zabrinjavanjućih 82 posto njih žele napustiti BiH krajem ove ili početkom naredne godine.

U diskusiji su također učestvovali i Lana Prlić zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Samir Beharić iz Western Balkans Alumni Association, Maja Miljević iz Maestral Solutions te Biljana Andrijević iz NVO Perpetuum Mobile.