BiH
0

Matt Damon i Steven Soderbergh opet rade zajedno

Klix.ba
<b>Matt Damon</b> i režiser <b>Steven Soderbergh</b>, koji su zadnji put radili na filmu <i>Ocean’s Eleven</i>, radit će opet zajedno. Kako izvještava <i>Variety</i>, Damon će dobiti glavnu ulogu u Warner Brosovom filmu <i>The Informant</i>, kojeg će Soderbergh režirati. Međutim, ovaj put neće obijati sefove u Las Vegasu, nego će biti umiješan u poslovni skandal. Projekt je baziran na noveli <i>The Informant: A True Story</i> koju je napisao <b>Kurt Eichenwald</b>.

Ova novela je objavljena 2000. godine i govori o Marku Whitacreu, čovjeku koji je tajno radio za FBI i bio unutar kompanije proizvođačkog giganta Archer Daniels Midlanda. 1995. godine se Whitacre pridružio federalnoj istrazi o cijenama unutar kompanije.

Sa njegovom pomoći, FBI je snimio mnogo video i audio kaseta na kojima se može vidjeti i čuti na kakav su se beskrupulozan način sklapali ugovori sa konkurencijom. Uprkos postojanju dokaza, istragu je komplikovani Whitacreovo ponašanje. Počeo je manipulirati i varati. Vlasti su uskoro otkrile da je on sam prokrijumčario 9 miliona dolara za sebe. On i još dvojica zaposlenika te kompanije su osuđeni na zatvor 1999. godine.

Priču će za film adaptirati Scott Burns. Soderbergh će početi snimanje kada završi sa nastavkom Ocean’s Elevena, koji nosi naziv Ocean’s Twelve i izlazi u martu 2004. godine.

mattdamon.com