VSTV
0

Mato Đaković svjedočio u predmetu protiv Gorana Salihovića, završne riječi 15. juna

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) zakazala je za 15. juni iznošenje završnih riječi u postupku protiv suspendovanog glavnog državnog tužioca Gorana Salihovića.

Iznošenje završnih riječi zakazano je nakon što je Salihovićeva odbrana saslušala posljednje svjedoke - novinara Matu Đakovića, tužioca Ćazima Hasanspahića te stručnog saradnika Mirzu Jamakovića na ročištu zatvorenom za javnost.

Salihović je nakon ročišta rekao da očekuje da će biti oslobođen.

"Očekujem da će tužba biti odbačena jer nijedan dokaz nije iznesen o mojoj krivici", rekao je Salihović, javlja BIRN-Justice Report.

Postupak protiv Salihovića pokrenut je zbog disciplinske tužbe u kojoj se navodi da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, te da se miješao u postupanje sudije ili tužioca.

Salihović je suspendovan s dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH krajem septembra prošle godine, a u januaru ove godine počeo je disciplinski postupak.