Organizovani kriminal
0

Matkovićeva narkogrupa: Šiniković i "General" izašli iz zatvora jer su platili pola miliona KM

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Članovi narkogrupe ozloglašenog Milana Matkovića, koji su uhapšeni početkom ove godine uz pomoć kriptovalne aplikacije za komunikaciju Anom, izlaze iz pritvora uz mjere zabrane nakon što su platili ukupnu kauciju od 564.670 KM.
Kako je saopćeno iz Suda Bosne i Hercegovine, dvojica optuženih u predmetu "Saša Ratković i drugi" izlaze na slobodu uz mjere zabrane jer su platili kauciju. Mitar Blagojević (37) iz Foče, zvani General i Dražen Šiniković (43) iz Konjica platili su 265.200 KM, odnosno 299.470 KM kako bi izašli iz zatvora.

Oni su, prema optužnici Tužilaštva BiH, članovi narkogrupe Milana Matkovića, koji je izdvojen iz ovog predmeta nakon što je sebi u zatvoru u Vojkovićima zašio usta, a zatim se pokušao i izbosti olovkom.

Pored navedenih, za ista i slična krivična djela organizovanog kriminala i prodaje droge na području EU i Južne Amerike optuženi su i Vasilije Stjepić, Dragan Supić, Tomislav Vidaković, Vladica Rakić i Miroslav Čalija.

Oni su uhvaćeni nakon međunarodne saradnje policijskih agencija i dešifrovana Anom aplikacije uz pomoć koje je otkrivena njihova shema funkcionisanja. Prema otpužnici sačinjenoj na osnovu informacija iz Anoma, opotuženi su proizvodili marihuanu i kokain, prodavali je na međunarodno tržište te zatim novac stavljali legalno na tržište (pranje novca) i zatim kupovali nekretnine.

Nakon što su Blagojević i Šiniković platili više od pola miliona KM kaucije izašli su iz pritvora te su im određene mjere zabrane:

  • zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja iz članka 126. stavak 1. i 2. ZKPBiH;

  • mjera obveznog povremenog javljanja državnom tijelu iz članka 126.a stavak 1. točka d) ZKPBIH.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok postoji potreba ili do drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanosti izrečenih mjera će se vršiti po isteku svaka dva (2) mjeseca. Optuženici su posebno upozoreni da im se može odrediti pritvor u slučaju da prekrše neku od izrečenih mjera zabrane.