BiH
0

Matijašević i Vuković izjasnili se da nisu krivi

FENA
Na današnjem ročištu za izjašnjenje o krivnji pred sudijom za prethodno saslušanje Odjela III za opći kriminal Suda BiH, Darko Matijašević i Ranko Vuković izjasnili su se da nisu krivi po optužnici koja ih tereti za ugrožavanje zračne ili morske plovidbe i zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, saopćeno je iz Suda.

Sud BiH je 27. marta 2008. godine potvrdio optužnicu koja tereti Darka Matijaševića i Ranka Vukovića za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti zračne ili morske plovidbe i krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

U optužnici se navodi da je 15. januara 2005. godine optuženi Darko Matijašević, vršeći dužnost ministra unutrašnjih poslova RS-a, na Međunarodnom aerodromu “Banja Luka”, suprotno odredbama zakona izdao usmenu naredbu Ranku Vukoviću, komandantu Specijalne jedinice MUP-a RS-a.

Naredba se odnosila na osiguravanje rute kretanja od zgrade MUP-a do aerodroma Mahovljani, kao i samog područja aerodroma.

Optuženi Matijašević je, kako se u optužnici navodi, načelniku Dežurnog operativnog centra MUP-a RS-a izdao naredbu da tadašnjoj Državnoj graničnoj službi (DGS), najavi putovanje avionom iz Banje Luke za Beograd, iako je sa saradnicima namjeravao putovati u Rotterdam, Kraljevina Holandija zajedno s optuženikom pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i pored zakonske obaveze provođenja ove osobe nadležnom Okružnom sudu Trebinje.

Optuženi Ranko Vuković je, kako se navodi, postupio po naredbi ministra i izvijestio komandira Jedinice Državne granične službe da će optuženi Matijašević sa saradnicima i pratnjom putovati iz Banje Luke u Beograd te da im se osigura neometan prijelaz državne granice.

U optužnici se navodi, da se pored najavljenih vozila, na pisti aerodroma pojavilo treće, nenajavljeno, vozilo koje se zaustavilo pored aviona i iz kojeg su izašli pripadnici MUP-a RS-a, izveli haškog optuženika, te ga pokušali uvesti u avion.

Budući da pristup avionu trećeg vozila nije najavljen, pripadnici DGS-a su pokušali izvršiti kontrolu nenajavljene osobe u skladu sa zakonskim propisima u čemu su ih, navodno, spriječili pripadnici MUP-a RS-a.

Zatim je, prema novodima u optužnici, optuženi Matijašević naredio optuženom Vukoviću da do aviona dovede oficira za vezu Vlade RS-a pri MKSJ, što je on i učinio na način da je naredio pripadnicima Specijalne jedinice MUP-a RS-a da s puškama na “gotovs” naprave krug oko oficira za vezu, te da ga sprovedu do aviona, čime su pripadnici DGS-a spriječeni da izvrše kontrolu i pregled navedene osobe, saopćeno je.

Vezani članci