{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Matične knjige bit će vraćene u posjed BiH

F
11.9.2008. u 18:58
0
0
Matične knjige bit će vraćene u posjed BiH
0
Matične knjige bit će vraćene u posjed BiH
Ministarstvo vanjskih poslova BiH je postiglo dogovor sa Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija Republike Hrvatske da se u toku sutrašnjeg dana izvrši primopredaja matičnih knjiga koje su 1992. godine odnešene iz općina Derventa i Bosanski Brod.
Do dogovora je došlo nakon intenzivnih diplomatskih kontakata na visokom i najvišem nivou, saopćeno je iz kabineta ministra vanjskih poslova BiH.

Ambasada BiH u Zagrebu je još 2005. godine poslala notu MVPiEI RH zahtijevajući povrat matičnih knjiga. Ambasador BiH u Zagrebu je 2. septembra ove godine tokom sastanka sa predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Republike Hrvatske iznio prijedlog za rješavanje problema kojim se tražilo hitno vraćanje matičnih knjiga u posjed nadležnih institucija BiH.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj je u vezi sa ovim pitanjem bio u stalnoj telefonskoj vezi sa ministrom vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Jandrokovićem od koga je dobio uvjeravanja da će BiH sutra doći u posjed matičnih knjiga iz navedenih općina.

Nakon primopredaje matične knjige će biti prebačene u sjedište MVP-a BiH, o čemu će biti obaviještene nadležne bh. institucije od kojih se očekuje brza reakcija kako bi se ovaj problem što prije riješio i omogućila registracija glasača sa područja općina Derventa i Bosanski Brod.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: